Какви емоции са способни да проявяват някои бозайници

Любопитно 24.09.2021 10:14 Снимка: ДНЕС+

Какви емоции са способни да проявяват някои бозайници

В научните среди винаги е имало един негласен спор за това какви емоции усещат животните и как успяват да ги изразят. Всички, които имат домашни любимци, ги усещат като част от семейството и много добре знаят, че и те могат да се радват или да страдат.

А професорът приматолог Франс ди Ваал е един от най-върлите защитници на теорията, че бозайниците могат да изпитват същите емоции, като нас. Зад това негово твърдение стоят дълго години научен труд, много изследвания, доказателства и изводи. Ето и най-важните от тях.

В мозъка на кучетата, които са научени да изпълняват команди, с ядреномагнитен резонанс е забелязана същата активност, както в мозъка на чиновник, който очаква бонус за добре свършената си работа.

По-интересното е, че кучетата могат да изпитват и завист. Това е установено от учени от Университета във Виена. Ако например тренираме две кучета на команди и на едното дадем награда, а на другото - не, то второто не само ще се откаже от задачата, но и ще изпита завист.

Шимпанзетата се привързват към хората, които се грижата за тях, също толкова силно, колкото и ние сме привързани към членовете на семейството си. И тази емоционална връзка продължава да е налична при маймуните дори след дълги години раздяла, както и онова усещане за сигурност, което ни доставят любимите хора. 

Друга емоция, на която са способни шимпанзетата, е благодарността. Те ясно осъзнават, когато човек иска и им помага, в следствие на което променят поведението си и демонстрират своите емоции, пише Daily Mail.

Оказва се също така, че не само при хората връзката между два индивида може да бъде емоционална. Знаем за животни, които избират само една единствена-половинка до края на живота си. Но едва ли сме предполагали, че гризачите могат да страдат от разбито сърце.

Влюбените хора имат по-високи нива на окситоцин в кръвта от тези, които нямат човек до себе си. Същият хормон е открит в двойки полевки (вид полски гризачи) в Северна Америка. Те изпитват силна привързаност един към друг, когато се чифтосват, а ако загубят половинката си, изпадат в истинска депресия, защото хормоналният баланс в мозъка им се нарушава./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448