Каква е причината потта да има неприятна миризма?

Любопитно 29.07.2020 11:24 Снимка: ДНЕС+

Каква е причината потта да има неприятна миризма?

Изпотяването е доста смущаващ проблем, особено през топлите месеци и особено ако е съпроводено и с неприятна миризма. Поначало вярваме, че потта не мирише, а неприятният ефект идва при контакта й с не особено чистата кожа под мишниците.

Учените от Департамента по биология в Университета в Йорк обаче ни предлагат една по-различна и интересна теория за потенето при човека, която ни връща назад в историята на еволюцията.

Благодарение на обширно изследване е установен истинският химическия виновник за неприятните аромати, от които така се притесняваме. И това е специален ензим, произведен от бактериите Staphylococcus hominis, които живеят в човешките подмишници. Учените го наричат "ВО enzyme", съкратено от ензим на телесната миризма.

Ензимите се прикрепват към съединенията без мирис, произведени от апокринните жлези - вид потни жлези, намиращи се в областта на подмишниците, пъпа и интимните части.Те се намират при космените фоликули и са местообитание именно на бактериите Staphylococcus hominis.

Освен този тип жлези, които се свързват предимно с неприятния аромат на потта, имаме и още един вид - екринни, които играят важа роля в терморегулацията ни.

Бактериите, от които се произвежда "миризливият" ензим, сме наследили от нашите древни предци и са част от човешкия организъм още от началото на неговата еволюция. А днес изследователите са обнадеждени, че с разгадаване на структурата на молекулата на ензима ще могат да намерят и правилния начин да му се противодейства, предава Daily Mail.

Това откритие може да не ни изглежда значително, но на фона на него всички усилия за спиране на изпотяването и неприятната миризма, които сме полагали досега, изглеждат малко безсмислени, защото никога не са били право в целта. И сега ни остава само да чакаме новото поколение дезодоранти, които знаят как да елиминират миризливия ензим./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448