Каква е ползата от соса Маринара

Любопитно 18.04.2021 11:15 Снимка: ДНЕС+

Каква е ползата от соса Маринара

Доматите са сред най-полезните зеленчуци, а заради вкуса си са в главната роля и в редица ястия. На тях разчитат и много от най-прочутите сосове, особено за любимата ни паста.

Спагетите с доматен сос от типа Маринара са едно от най-бързите и вкусни ястия, с които често спасяваме положението, когато нямаме време за сложни кулинарни изпълнения.

Добрата новина е, че именно тази ароматна и неангажираща смес е сред най-полезните. И това не са наши думи, а на специалистите.

Сосът Маринара се приготвя от домати с малко зехтин, чесън, босилек и риган за откосяване. Някои слагат лук и чили. И тук идва голямата изненада. Дори и след термична обработка, основните играчи в него - червените зеленчуци, продължават да са изключително здравословни.

Ето какво ни дава доматеният сос, независимо дали е чист или в компанията на някоя и друга полезна съставка, която сме откъснали от градината ни.

Антиоксианти

Според изследване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, съдържанието на антиоксиданта ликопен в доматите се увеличава с над 50%, след като ги сварим. Общото съдържание на антиоксиданти в зеленчуците също се вдига - с поне 28%, в сравнение с това в суровите.

А всички знаем колко важни са антиоксидантите за здравето ни като цяло. Те се борят със свободните радикали и предпазват клетките и тъканите ни от увреждане.

Витамин С

Половин чаша с доматен сос ни осигурява 29% от нужната за деня доза витамин С. А той ни е жизнено необходим за синтеза на редица протеини, невротрансмитери и съединителната тъкан. Освен това играе ключова роля в усвояването на желязо и засилва имунната система, напомнят от National Institutes of Health (NIH).

Поддържа здравето на червата

Според друго проучване, на Journal of Functional Foods, антиоксидантите в термично обработените червени зеленчуци повишават активността на здравословните бактерии в червата и засилват полезното им действие.

Полезен за сърцето

Доматите са сред основните съставки в средиземноморската диета, а тя е прословута с ползите за сърдечно-съдовата ни система.

Доказано е, че редовната консумация на сварени домати предпазва от сърдечни проблеми, свързани с така наречените липопротеини с ниска плътност. По-известни като лош холестерол, уточняват от Eat This, Not That!./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709