Как правилно и безопасно да даваме кокали на кучето си

Любопитно 14.05.2021 16:10 Снимка: ДНЕС+

Как правилно и безопасно да даваме кокали на кучето си

Би било варварско от наша страна да лишим кучето си от най-любимата му храна и играчка - кокала. Но често чуваме стопаните на животни да се вайкат и чудят дали определен кокал е безопасен за четириногия им приятел, но доста малко от тях са запознати с полуписаните правила по въпроса.

Истината е, че повечето кокали са безопасни и дори много полезни за кучето, но само ако са му сервирани в суров вариант.

Печените кълки и крилца са напълно противопоказни, защото високата температура на обработка изсушава костта и я прави по-твърда, съответно и по-опасна.

Готвенето също така отнема голяма част от хранителните вещества, като в крайна сметка много малко от тях достигат до стомаха на косматия ни съквартирант.

Рибените кости, които много собственици на кучета тотално избягват, са много хранителни и вкусни за домашния ни любимец, когато са сурови. Важно е обаче да сме наблизо по време на храненето, за да помогнем на кучето си веднага, в случай че се задави от по-дребните костици.

По-едрите кокали, които кучето ни яде по няколко дни и ползва като играчка, е добре също да бъдат сурови и да имат поне малко останало месо. Те са едни от най-важните за цялостното здраве на кучетата и са задължителни, ако искаме най-добрият ни приятел да има здрави зъби, казват от портала DogsFirst. 

9 от 10 собственици хранят кучето си със суха храна. 9 от 10 от тях не дават кокали на животното си. В същото време 9 от 10 кучета се сблъскват със заболяване на зъбите или венците през първите три години от живота си. Случайност?.../lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386