Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Любопитно 13.06.2023 16:12 Снимка: ДНЕС+

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да съхраняваме маслото в хладилника, да го оставим на стайна температура преди употреба или винаги да стои на плота, в готовност за намазване?

Отговорът на този въпрос, оказва се, не е еднозначен. Много експерти смятат, че не са нужни конкретни насоки в това отношение.

"Честно казано, аз съм оставяла маслото за дълго извън хладилника и съм го консумирала с чиста съвест", казва пред Today Жанин Флахърти, вицепрезидент по безопасността на храните във Vital Farms. "Маслото е с високо съдържание на мазнини и ниско на влага, което го предпазва от развитието на бактерии, особено ако пък е и осолено. A солта се  е използвала за запазване на храната още в Древен Египет."

И все пак Флахърти препоръчва маслото да е на стайна температура не повече от няколко дни, до две седмици. Най-добре е да държи в непрозрачен покрит съд, за да се предотврати всякаква възможност за окисляване.

Според някои други пък, колкото по-твърдо е маслото, толкова е по-добро (и вкусно). Френският шеф-готвач Жак Пепен го предпочита винаги студено - подобно на датчаните, които дори имат специална дума за парче масло, което е достатъчно твърдо, за да останат по него следи от зъби, когато го захапеш. А именно tandsmør.

Но проблемът с твърдото масло е, че трудно се разнася. Затова Пепен споделя, че използва белачка за зеленчуци, за да "обсипва" препечения хляб с парченца студено масло - подобно на прясно настърган пармезан върху паста.

И като цяло за онези, които предпочитат да държат маслото си в хладилника, но се нуждаят от бърз начин да получат гладка и мека консистенция, има един лесен трик: в стъклена чаша изсипваме гореща вода за кратко. След това я изпразваме и я захлупваме върху парчето масло, което предварително сме отрязали. Така след около няколко минути ще имаме меко масло.

От значение е и какво точно масло пазаруваме. С колкото по-високо съдържание на мазнини е, толкова по-дълго ще се запазят качествата му, дори и да се остави на открито. Препоръчително е съдържанието на поне 80% мазнини.

По-малкото съдържание на вода също влияе на вкуса при печене и готвене. Помага и за по-бързото омекване на маслото, когато се извади от хладилника.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095