Любопитно 14.06.2020 14:52 Снимка: ДНЕС+
Как да запазим бананите по-свежи за по-дълго време?
Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием по всяко време на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.
В търговската мрежа често се продават доста зелени банани. Така са и обрани, за да могат да издържат на дългия път до кварталния магазин. Често обаче, когато постоят повечко дни, те узряват сякаш прекалено бързо и стават леко почернели и поомекнали. Ако сме от хората, които искат да запазят бананите си по-свежи за по-дълго време, от Mental Floss ни дават някои ценни съвети.
Увиваме банановите дръжки във фолио
Бананите отделят етилен газ от стъблата им, който ускорява процеса на узряване. Увиването на дръжките им във фолио ще забави отделянето на етилен и съответно ще запазим плодовете свежи за по-дълго време (2-3 дни повече от обичайното).
Можем да увием всички дръжки от чепката накуп, но ако искаме да забавим освобождаването на етилен още повече, трябва да отделим всеки банан и да усучем с фолио дръжката му.
Държим бананите далеч от други плодове
Трябва да пазим неузрелите си банани далеч от други плодове като авокадо, ябълки, круши и домати, които също произвеждат етилен. Когато ги съхраняваме всички заедно, те съответно узряват и се развалят по-бързо. Ако обаче искаме авокадото ни да узрее по-бързо, го поставяме в хартиена торба с узрял банан или ябълка и несъмнено ще ускорим процеса.
В хладилника след като узрее
Обикновено нямаме навика да държим бананите си в хладилника. Когато обаче видим, че зеленият ни банан вече е добре узрял и кората му е станала кафява, можем да го оставим в хладилника. Благодарение на хладната температура, вътрешността на банана ще се запази свежа за още няколко дни, макар външният му вид да не е много представителен.
Други вариант да запазим бананите по-свежи за по-дълго време, е да ги нарежем на резенчета и да ги намажем със сок от цитрусови плодове, независимо дали е лимон, лайм или портокал. Киселината в цитруса забавя окисляването. Трябва да съхраняваме парченцата в хладилника в херметически затворен съд./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените
- 18:55 Aктуализираха заплатите на кметовете на варненските райони и села в общината
- 18:53 "Емирейтс" спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай