Как да не изгубим ума си, след като сме изгубили смартфона си

Любопитно 20.11.2023 10:22 Снимка: ДНЕС+

Как да не изгубим ума си, след като сме изгубили смартфона си

Никой не обича да губи ценни неща. Както всички опарили се знаем добре, изчезването даже на някоя особено скъпа вещ не е в състояние да предизвика толкова ядове, колкото липсващи ключове, документи или... смартфон. Мобилните ни устройства от години бавно, но славно се превръщат в ключ от дигиталния си свят, а и далеч не само.

Първо замениха тефтера с телефонните номера. После станаха албуми за снимки. Започнахме да ги използваме, за да управляваме банковите си сметки. Разчитаме на тях, за да влезем в платформите, които използваме за работа и забавление. Даваме им да пренасят дигитализирани самолетните ни билети и личната ни карта. Както е казал народът - всички яйца са в една кошница.

И преди не беше приятно да си изгубиш смартфона, но днес това изглежда като почти катастрофично събитие. Има обаче как да излезете от ситуацията с не чак толкова разклатена психика - просто трябва да бъдете подготвени. Vox в свой материал дава някои насоки, от които се вдъхновихме за няколко полезни съвета.

Резервното копие е ваш приятел

Ако вашето устройство изчезне или се счупи непоправимо, първият въпрос трябва да бъде: "Имам ли резервно копие на данните?". Ако отговорът е "Не", твърде вероятно е да не можете да направите нищо при инцидент.

Правенето на бекъп може да бъде по няколко начина. Най-простият е старомодното местене на файлове от смартфона на компютър чрез кабел (или Bluetooth, макар да е много бавен вариант). Това върши работа преди всичко за мултимедийното съдържание, но пък е просто и безотказно.

Фабричните програми на компании като Samsung (SideSync), Huawei (HiSuite), Xiaomi (PC Suite) дават и допълнителни възможности като пълно архивиране на устройството - така можете да сте сигурни, че ще запазите всичките си данни например при софтуерен проблем.

Google и Apple дават вградени функционалности за бекъп на съдържанието на устройството. Безплатното пространство обаче е ограничено, така че приложенията и настройките в общия случай ще се съберат, но мултимедията - не. Ако сте с Android, повечето опции за пазене на резервни копия са активирани по подразбиране, но може да е необходимо да инсталирате приложението Google Photos, ако решите да запазвате и снимките и видеата си в облака.

За технически по-напредналите има и възможност да се запамети цялата системна памет под формата на т.нар NANDroid бекъп. С него за минути можете да върнете устройството до състоянието му към дадена дата. ТУК има повече информация какво трябва да направите, но, отново казваме, това не е за масовия потребител.

Добре е да възпитате у себе си култура на пазене на резервните копия - някои неща могат да стоят в "облака", но всичко важно трябва да е запазено не само на вашия компютър, но и поне на един външен твърд диск.

Не е (точно) игла в купа сено

Съвременният смартфон е 24/7 свързан с интернет и се справя отлично с намирането на своето местоположение. Затова и не трябва да подценявате функционалностите за откриване на устройството като Find Device в Android или Find My в iOS.

С тяхна помощ на друго устройство можете да видите актуалната локация на своя смартфон, ако е включен и последната такава, ако не е. Освен това можете да изпишете съобщение на екрана, да накарате устройството да звъни без значение от настройките му или, в краен случай, да изтриете данните от него, ако е сигурно, че вече е в неподходящи ръце.

В името на собствената си безопасност, можете да използвате и една опция, налична в Google Maps - споделяне на местоположението. Тя ви позволява да подавате към избран от вас контакт къде се намира смартфонът ви.

Повече от добра идея е и да "обезопасите" важните приложения като тези за чат и банкови операции - различните производители дават възможност за поставяне на допълнителна парола или друг вид защита срещу отварянето им от неоторизирани лица.

Киберсигурността може да се обърне срещу вас

Един от големите проблеми на това да останете без телефон е, че все повече платформи изискват потвърждаване на влизането чрез уникален код, SMS или друг начин. Освен това, Google и Apple вградиха мощни мениджъри за пароли в устройствата си - ако опитате да се регистрирате за някоя услуга, сега смартфонът ще ви предложи невъзможна за запомняне сложна парола, която той ще пази. Така е много лесно да се окажем тотално "заключени".

Даже и в такава ситуация няма място за паника. Google профилът ви синхронизира паролите ви в облака, така е достатъчно да влезете в профила си на друго устройство и те ще са там. А влизането може да стане чрез парола (поне нея я помните, нали?), доверено устройство, посочен телефонен номер, приложение за генериране на временни кодове или статични резервни цифрови комбинации. Разгледайте внимателно вариантите и изберете най-добрите за вас опции - препоръчително е да са няколко.

Важно е, че ако на работа ви се налага да използвате Google Authenticator, за да влизате дистанционно в различни системи, настройките му също се запомнят централизирано, така че и на нов смартфон ще можете да ги използвате без повторна регистрация - стига да сте влезли в Google профила си, а стъпките да гарантирате това са по-горе.

Всъщност цялата по-горе описана подготвителна процедура отнема общо може би 20-ина минути. Затова и няма никаква причина да използвате една и съща слаба парола навсякъде и да не включвате допълнителни защити от страх, че нещо може да се обърка. Колкото по-добра е сигурността на вашия смартфон, толкова по-сигурно е, че съдържанието му няма да се обърне срещу вас, а може би даже и ще го намерите, ако се изгуби./money.bg

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583