"Изкуствен интелект": Във физическите магазини на Amazon 1000 индиеца симулират AI

Любопитно 03.04.2024 11:24 Снимка: ДНЕС+

"Изкуствен интелект": Във физическите магазини на Amazon 1000 индиеца симулират AI

Нископлатени работници, а не усъвършенстван AI, стоят зад функционирането на технология "Just Walk Out"

Amazon се отказва от необичайната си технология "Just Walk Out", съобщава The Information. Тя позволяваше на клиентите просто да сложат покупките си в чантите си и да напуснат магазина, без да се налага да се редят на опашка на касата, предава Futurism.

Иновацията, която беше достъпна само в половината от магазините Amazon Fresh, използва множество камери и сензори, за да проследява с какво купувачите са напуснали магазина. Вместо с рекламирания изкуствен интелект, технологията се захранва от същинска армия от над 1000 нископлатени работници от Индия. На практика те работят като дистанционни касиери.

През 2018 г. Amazon започна да пуска своята система Just Walk Out, която имаше за цел да "революционизира изживяването на дребно с AI в световен мащаб". Няколко други компании, включително Walmart, последваха примера, като обявиха подобни магазини без касиер.

Но повече от пет години по-късно системата изглежда се е превърнала в по-голяма тежест. Според The Information технологията просто е била твърде бавна и твърде скъпа за внедряване.

Според изданието измамата, че вместо AI ви обслужват нископлатени индийци е само върха на айсберга.

Amazon събира внушително количество данни за покупките ви въпреки това. Така бързото посещение в магазина се превръща в кошмар за вашата поверителност.

Миналата година групата за защита на потребителите Surveillance Technology Oversight Project заведе колективен иск срещу Amazon, обвинявайки компанията, че не е информирала клиентите, че тайно продава данни.

Just Walk Out се оказва маркетингов трик за привличане на повече клиенти, чийто друг реален ефект е подбиване на местния пазар на труда.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594