Италианската група "Манескин" е победител в "Евровизия"

Любопитно 23.05.2021 10:53 Снимка: ДНЕС+

Италианската група "Манескин" е победител в "Евровизия"

Италия е победител в тазгодишното издание на „Евровизия“, следвани от Франция и Швейцария.

Победата на „Манескин“ дойде след зрителския вот и е нова висота на рокбандата след победата им на „Сан Ремо“.

Еуфория в цяла Италия след победата на „Манескин“ в тазгодишното издание на „Евровизия“ след отмененото състезание през 2020 г.

Това е трета победа на Италия на известния музикален форум след Джилиола Чинкети през 1964 г. и Тото Котуньо през 1990 г.

След края на гласуването на журитата Италия беше на четвърто място, но благодарение на зрителския вот успя да събере достатъчно точки, за да изпревари Швейцария, Франция и Малта.

Групата „Манескин“ е създадена през 2016 година. Основатели са вокалистът Дамиано Давид и баскитаристката Виктория де Анджелис, които се познават от няколко години когато решават да създадат група. Към тях се присъединява китариста Томас Раги, който е съученик на Виктория от музикалното училище. Барабанистът Итън Торкио допълва формацията чрез съобщение, публикувано в група във Фейсбук.

През 2016 година участват в гимназиален конкурс, който печелят и дават името на групата – „Манескин“, което в превод от датски означава „Лунна светлина“. Изборът не е случаен – Виктория де Анджелис е от датски произход.

Стават известни след участието си в единадесетото издание на шоуто за таланти „Х Фактор“ през 2017 г., където независимо от класирането си на второ място, сключват договор със звукозаписната компания „Сони Мюзик“, издавайки първия си сингъл още същата година.

2018 година е изключително плодотворна и ги изстрелва на гребена на вълната.

На 7 януари 2018 г. са гости на шоуто „Che tempo che fa“, подписвайки първото си участие в Rai. По-късно участват като гости в предаванията.

На 12 юни участват във втората вечер на „Wind Music Awards“, , където получават наградата „Платинен диск“ за албума си и „Платитен сингъл“ за песента, която представят. По-късно участват в седмото издание на Radio Italia Live и предприемат турне, по време на което откриват концерта „Imagine Dragons“ в Милано.

На 28 септември 2018 издават сингъла „Torna a casa“, който постига огромен успех, ставайки първият сингъл от групата, който достига върха на топ синглите на FIMI, след което е сертифициран пет пъти като платинен.

През октомври са гости на първия лайв на X Factor., а на следващия ден излиза първият студиен албум на групата „The Dance of Life“.

Албумът е последван от европейско турне под наслов „Il ballo della vita Tour“, за което билетите са разпродадени предварително.

През 2029 година са гости на „ХФактор“ – Италия.

На 30 октомври 2020 г. „Манескин“ се завръща на сцената след принудителното прекъсване на музикалния живот поради пандемията със сингъла „Twenty Years“, а по-късно печелят ипоследното издание на фестивала „Сан Ремо“ с песента си „Zitti e buoni“, което отваря вратата за участие на „Евровизия“ като представители на страната си.

Участието на международния фестивал е предизвикателство за тях и стила им, защото се налага да цензурират текста на песента и избегнат жаргонните и обидни думи, както и да съкратят част от песента, за да могат да се впишат във времето, определено от регламента. Оказва се, всичко това си е заслужавало./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648