
Любопитно 12.09.2023 10:34 Снимка: ДНЕС+
Интересни факти за сладоледа
Сладоледът, някога бил специално удоволствие за монарсите и аристокрацията, днес е класически десерт, обичан по целия свят. Вече може да му се насладим в разнообразни вкусове, сред които са по-традиционните като ванилия, както и по-нестандартните, каквито са сладоледът от мача и боза например. И предвид все по-новите вкусове, които производителите измислят, и млечните алтернативи, които съществуват, сладоледът продължава да пише история.
Историята на произхода му обаче, се оказва, че е по-голяма загадка, отколкото бихме предположили. Вероятно повечето хора по света си мислят, че този десерт идва от Италия. И всеки, който е на това мнение, всъщност е в грешка.
Истината е, че заслугата за изобретяването на сладоледа не може да бъде приписана на нито един човек. Във времето са разпространявани много истории за Марко Поло, който е донесъл сладолед в западния свят, но в подкрепа на това твърдение в действителност няма исторически доказателства.
Повечето култури по света обаче имат свои ранни версии на студено и сладко лакомство. В Китай например е позната напитка, която се прави с охладено мляко, ароматизирано с камфор. В Индия пък е било популярно кондензираното замразено мляко. В Италия са имали замразен сок с ледена консистенция, а пък в Щатите се е правел сладолед от сметана и яйца.
Според History.com ледените напитки и десерти съществуват най-малко от 4000 г. пр. н. е. и има сведения, че римският император Нерон (37-67 г. сл. н. е.) се е наслаждавал на ледени освежителни напитки с мед.
Студените напитки са били популярни и в ислямския свят. Думата "шербет" всъщност идва от турския термин за видове подсладени напитки, често охлаждани с лед.
Що се отнася до първите европейски сладоледи, е доста вероятно те настина да са били направени в Италия, но това се случва чак в началото на 1600 г. До средата на века те са част от банкети, състояли се в Париж, Флоренция, Неапол и Испания. През 1672 г. пък се смята, че сладолед е бил сервиран на крал Чарлз II, а малко по-късно, през 1694 г. неаполитанецът Антонио Латини публикува рецепта за млечно сорбе, подправено със захаросана тиква.
След това сладоледът прекосява Атлантическия океан и се озовава в САЩ през 1744 г. Смята се, че Томас Джеферсън, който и бил дипломат в Париж, е имал рецепта за френски сладолед, а до края а живота си описва едва 10 различни рецепти. За вафлената фунийка пък се знае, че добива популярност, когато е представена на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08755 |
![]() |
1 | 2.32036 |
![]() |
10 | 3.83338 |
![]() |
100 | 4.54208 |
![]() |
1 | 1.76106 |
Последни новини
- 20:20 Хороскоп за сряда, 14 май 2025 г.
- 19:57 ВВМУ „Никола Вапцаров“ е домакин на международен семинар и среща по проект Cul-Mar-Skills
- 19:33 Германия избегна въпрос за нови санкции срещу Русия, чака срещата в Турция
- 19:25 ЕК с положителна оценка за фискалния план на България до 2028 г. – по-малко дълг, повече приходи
- 19:18 Старо изпълнение на папа Лъв XIV стана хит в интернет (Видео)
- 19:11 Русия обяви, че е превзела още едно село в Донецка област
- 19:04 Доналд Тръмп започва историческа обиколка в Близкия изток
- 19:01 Путин е против връщането на компании, които са обиждали Русия или финансирали ВСУ