Интензивните тренировки навън и за какво да внимаваме през зимата

Любопитно 26.11.2021 10:40 Снимка: ДНЕС+

Интензивните тренировки навън и за какво да внимаваме през зимата

Феновете на зимните спортове със сигурност с нетърпение чакат най-студените месеци от годината, за да могат да ги практикуват. Но ако предпочитаме вместо по пистите, да се поизпотим в парка например, въпреки студа, трябва да имаме едно наум.

Със сигурност заслужаваме поздравления за желанието да излезем навън да спортуваме, когато времето си е само за лежане на топло у дома. Но се оказва, че вместо да направим услуга на тялото си, можем да си навредим.

Когато температурите паднат около нулата и малко над нея е добре да намалим интензивността на тренировките си навън. Сухият и студен въздух затруднява дишането и натоварва белите дробове, което може да доведе до кашлица, хрипове и възпалено гърло.

Така дори да сме напълно здрави, може да се сдобием със симптоми, подобни на тези на респираторно заболяване. В повечето случаи и само 30 минути спорт в студено време могат да ги предизвикат. И ако при някои са моментно явление, при други може да се задържат и ден или два.

Освен да намалим интензивността на тренировката, трябва да спазваме и едно друго основно правило - да не бързаме да се приберем на топло след нейния край. Топлият въздух може да влоши белодробните симптоми, защото когато достигне до пресъхналите ни дробове, ги прави още по-сухи.

Затова е важно да имаме постепенна адаптация и след края на тренировката да отделим няколко минути за ходене и няколко за покой на открито, с които да нормализираме дишането си, предава Insider.

Ако ниските температури не са способни да ни откажат от спорта на открито, то може би трябва да си намерим подходяща маска, с която да ги практикуваме. Да, сигурно вече ни е омръзнало навсякъде да сме с маска, но в случая говорим за защита от сухия въздух, която създава влажна среда пред устата ни. Подходящи са тези от памук, както и специалните за спортисти, които имат и допълнителна филтрация срещу замърсяване./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648