![Идеални за мастиката: Най-добрите български предястия, с които да замезваме](https://dnesplus.bg/uploads/news/images/1162082/l-1.jpg)
Любопитно 16.07.2024 13:32 Снимка: ДНЕС+
Идеални за мастиката: Най-добрите български предястия, с които да замезваме
Мастиката е известна със своя уникален вкус и освежаващ ефект и затова е отличен избор за лятото. Често се консумира с мезета или предястия, които допълват богатия ѝ аромат и осигуряват перфектната комбинация от вкусове. Нека разгледаме някои от най-добрите мезета за тази анасонова напитка, включително една креативна рецепта за мастикови чушки.
Сирене и катък: Отлично си пасват с мастиката. Катъкът поднесете в купичка и го поръсете с няколко капки зехтин или олио. Сиренето нарежете на плочки, полейте ги с олио и ги поръсете с червен пипер.
Кисели краставички: Много си пасват с твърд алкохол, а хубавото е, че се намират свободно и през лятото по магазините.
Други мариновани зеленчуци: Ако са ви останали туршии, те също много си отиват с любимата анасонова напитка.
Печени чушки: Сладкият им вкус ги прави перфектното мезе за мастиката. Поръсете ги с малко оцет и наситнен чесън.
Бахур: Идеален е на сол и се сервира студен. Ако го обичате, сложете и малко от него на трапезата.
Свински пържоли: Не влизат много в категорията на предястията, но могат спокойно да се нарежат и като мезе. Мариновайте ги за 24 часа в кисело мляко, сол, черен пипер, пушен червен пипер, зехтин и чесън. Изпечете ги на скара или тиган.
Всички сме запознати с класиката от диня, пълнена с мастика, но ето и едно по-нестандартно мезе.
Мастикови чушки: Срежете две чушки през средата и им махнете семките. Поставете ги в купа и ги залейте с една малка мастика. Оставете ги в хладилника за час или в камерата за 20 мин. Нарежете ги на ситно и ги поднесете с натрошено сирене, 1 с.л. крема сирене, зехтин и червен пипер.
Няколко съвета за консумацията на мастика, за да е преживяването истинско удоволствие:
- Мнозина смятат, че мастиката съдържа анасон, но това не е съвсем вярно. Тя се прави с анетол. Затова, никога не я сипвайте в пластмасови чашки (като онези еднократните за кафе), защото анетолът е вещество, което разяжда пластмасата. Не за друго, ами ще ви замине питието.
- И тъй като тук говорим за силно алкохолно питие, за да не ви боли глава на другата сутрин, пробвайте да пиете мастиката не на кристали, а като си я сипете топла и добавите няколко бучки лед и/или малко студена вода.
Консумирайте с удоволствие и мярка, подлагайте обилно с мезета, да ви е сладко и наздраве!
Още по темата
![]() |
1 | 2.00495 |
![]() |
1 | 2.32712 |
![]() |
10 | 3.93591 |
![]() |
100 | 5.42451 |
![]() |
1 | 1.79319 |
Последни новини
- 15:39 В Стара Загора психично болна жена държала децата си под ключ четири години
- 15:28 Впечатляващият завой на Джей Ди Ванс - кой е кандидатът за вицепрезидент на Доналд Тръмп?
- 15:16 Радев няма да го допусне. И ние го знаем, и той го знае, дори и те го знаят...
- 15:10 Борисов поздрави Роберта Мецола за избирането ѝ за председател на Европейския парламент
- 15:07 Уиз Халифа се извини на Румъния за марихуаната и обеща да се върне, но без „голям джойнт“
- 14:58 Пилоти на дронове от цял свят мерят сили в голямо състезание във Варна (програма)
- 14:48 Банка ДСК с проблеми в системата с плащанията
- 14:45 Преизбраха Роберта Мецола за председател на парламента на ЕС