Идеални за мастиката: Най-добрите български предястия, с които да замезваме

Любопитно 16.07.2024 13:32 Снимка: ДНЕС+

Идеални за мастиката: Най-добрите български предястия, с които да замезваме

Мастиката е известна със своя уникален вкус и освежаващ ефект и затова е отличен избор за лятото. Често се консумира с мезета или предястия, които допълват богатия ѝ аромат и осигуряват перфектната комбинация от вкусове. Нека разгледаме някои от най-добрите мезета за тази анасонова напитка, включително една креативна рецепта за мастикови чушки.

Сирене и катък: Отлично си пасват с мастиката. Катъкът поднесете в купичка и го поръсете с няколко капки зехтин или олио. Сиренето нарежете на плочки, полейте ги с олио и ги поръсете с червен пипер.

Кисели краставички: Много си пасват с твърд алкохол, а хубавото е, че се намират свободно и през лятото по магазините.

Други мариновани зеленчуци: Ако са ви останали туршии, те също много си отиват с любимата анасонова напитка.

Печени чушки: Сладкият им вкус ги прави перфектното мезе за мастиката. Поръсете ги с малко оцет и наситнен чесън.

Бахур: Идеален е на сол и се сервира студен. Ако го обичате, сложете и малко от него на трапезата.

Свински пържоли: Не влизат много в категорията на предястията, но могат спокойно да се нарежат и като мезе. Мариновайте ги за 24 часа в кисело мляко, сол, черен пипер, пушен червен пипер, зехтин и чесън. Изпечете ги на скара или тиган.

Всички сме запознати с класиката от диня, пълнена с мастика, но ето и едно по-нестандартно мезе.

Мастикови чушки: Срежете две чушки през средата и им махнете семките. Поставете ги в купа и ги залейте с една малка мастика. Оставете ги в хладилника за час или в камерата за 20 мин. Нарежете ги на ситно и ги поднесете с натрошено сирене, 1 с.л. крема сирене, зехтин и червен пипер.

Няколко съвета за консумацията на мастика, за да е преживяването истинско удоволствие:

  • Мнозина смятат, че мастиката съдържа анасон, но това не е съвсем вярно. Тя се прави с анетол. Затова, никога не я сипвайте в пластмасови чашки (като онези еднократните за кафе), защото анетолът е вещество, което разяжда пластмасата. Не за друго, ами ще ви замине питието.
  • И тъй като тук говорим за силно алкохолно питие, за да не ви боли глава на другата сутрин, пробвайте да пиете мастиката не на кристали, а като си я сипете топла и добавите няколко бучки лед и/или малко студена вода.

Консумирайте с удоволствие и мярка, подлагайте обилно с мезета, да ви е сладко и наздраве!

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844