Хранителните вещества, с които поддържаме костите си здрави

Любопитно 28.06.2022 17:34 Снимка: ДНЕС+

Хранителните вещества, с които поддържаме костите си здрави

Да поддържаме костите си здрави е важно, за да бъдем и цялостно в добра форма. Все пак, те са основата, която изгражда структурата на тялото ни. А костите могат да изпълняват пълноценно функцията си само като се грижим добре за тях.

Когато става дума за поддържането на здрави кости, има три основни хранителни вещества, които играят ключова роля. Когато си набавяме достатъчно от тях, не само че ще се храним по-здравословно, но и ще укрепим костите си.

Калций

За необходимостта от достатъчно калций в човешкия организъм се говори много, и за това има добра причина. Той е особено важен за цялостната костна плътност, която започва да намалява след 35-годишна възраст. А това означава, че с напредването на възрастта е важно да продължим да приемаме от него.

Снимка 579035

 

Най-добре обаче е да не го вземаме като добавка, а да си го набавяме с храна (прясно и кисело мляко, сирена, зеленолистни зеленчуци, сьомга, сардини, тофу). Препоръчителната дневна доза калций е един грам за жени на възраст от 18 до 50 години и 1.2 грама за жени над 50 години. А за да разберем дали имаме нужда да го приемаме като хранителна добавка, препоръчително е да се консултираме с лекар.

Витамин D

За да се усвои добре калцият обаче, нужно е да приемаме и достатъчно витамин D, който също можем да си набавяме с храната. Съдържа се в млякото и сьомгата, сардините, маслото от черен дроб на треска, консервирана риба тон, яйчни жълтъци и гъби.

Снимка 579034

 

Слънцето също е източник на витамин D, като препоръчителното време, което да прекарваме под слънчевите лъчи, е 15 минути на ден.

Магнезий

Той не само подобрява качеството на съня, но има ползи и за костите ни. Доказано е, че дефицитът на магнезий отслабва костите, а хората, които приемат повече от него, имат по-висока костна плътност.

Снимка 579033

 

Оттам следва, че за да защитим здравето на костите и да избегнем остеопороза, особено с напредването на възрастта, е изключително важно да поддържаме балансирани нива на магнезий в организма.

След храните, които са ни в помощ за тази цел, са тиквените семки, спанак, кашу, черен боб, фъстъци, едамаме, бадеми и (приятна изненада) любимата на всички суперхрана - черен шоколад.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648