Главният котарак в британската дипломация подаде оставка

Любопитно 07.08.2020 18:36 Снимка: ДНЕС+

Главният котарак в британската дипломация подаде оставка

Главният ловец на мишки на британското външно министерство, котката Палмерстън, подаде доброволна „оставка“.

Котаракът е основният терминатор за мишките в британското външно министерство – подобно на много от дипломатите, и той беше принудена да работи от вкъщи по време на пандемията COVID-19.
„Изглежда, че и на него му е харесал живота извън града и е решил да излезе в заслужена почивка“, се казва в съобщението.
Съдейки по докладите на колегите от Министерството на външните работи, Палмерстън доста обича да се катери по дърветата и да изследва ливадите около новия си дом.
Форин офис благодари на Палмерстън за упоритата му работа и му пожелава “интересен котешки живот на новото място”. Британското външно министерство поясни, че котката се наслаждава на новия си живот в дома на един от своите служители.
“Той ще липсва на всички в Министерството на външните работи (сега мишките ни са по-малко). Пожелаваме му дълга и щастлива пенсия!”, написа постоянният заместник-ръководител на британското външно министерство Саймън Макдоналд.

Взетият от лондонския приют Батерси Палмерстън е кръстен на бившия британски външен министър и премиер Хенри Палмерстън. Котаракът е популярна медийна фигура със собствен акаунт в Туитър от над 105 000 последователи. Черно-бялата котка многократно се е появявала на страниците на британски вестници благодарение на дръзкия си нрав. Животното не веднъж е забелязвано в битки с неговия колега, котката Лари, който служи като главен ловец на мишки в резиденцията на британския премиер на „Даунинг стрийт“. Свидетели на битките между двете котки обикновено са журналисти от местните телевизионни канали, на които е позволено да дежурят в близост до кабинета на британския премиер. Именно тези журналисти често публикуват снимки на „котешките битки“ в интернет.

Свои котки с акаунти в Туитър имат и други британски министри. Това е стара британска традиция – котки живеят в резиденции на британските владетели от XV век. От 1929 г. те имат официален статут и заплата от 100 паунда годишно. Най-известната от тях през 20 век е котката Хъмфри, главен ловец на мишки при Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър. Котката Хъмфри почина през 2008 г. на 18 години./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448