Любопитно 08.08.2020 17:44 Снимка: БГНЕС

Фестивал на турлашката кухня в Чупренския Балкан

В Чупренския Балкан, недалеч от Белоградчишките скали се провежда Фестивал на турлашката кухня. Събитието се организира за първи път в рамките на традиционния празник на Балкана, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Турлаците, местното население са интересна етнографска група със своеобразен диалект, принадлежащ към западните говори и самобитни традиции.

Представени са типични за този край ястия като косачко кисело – лятна студена супа с оцет, краставици, суха чушка и чесън, белмуж – прясно сирене, стопено на бавен огън с добавка на брашно, ялова баница – без кори, традиционната налагана баница, претъркан компир, пържено и много други екзотични за мнозина ястия.

Северозападният регион залага на чистата и запазена природа, автентични традиции и спонтанни инициативи на фолклорни формации за развитието на туризма. В непосредствена близост се намира биосферен резерват “Чупрене”, едно от малкото места, където може да се срещне благороден елен, скален орел и глухар, както и ендемични растителни видове. В условията на ограничени възможности за пътуване в чужбина се бележи неочакван ръст на посещения от българи. Трудният достъп по планински път е истинско предизвикателство. На просторна поляна сред гората се извиват хора./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448