Елисавета Котова: Диабетът не е стигма

Любопитно 13.11.2021 11:39 Снимка: ДНЕС+

Елисавета Котова: Диабетът не е стигма

"Здравната ни култура е много лоша. Захарен диабет се появява точно от неправилен начин на живот". Това заяви пред БГНЕС Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември, Котова е категорична, че към днешна дата диабетиците срещат повече приемственост, благодарение на все по-голямата информираност за болестта.

"Не бих казала, че има дискриминация. Обществото знае повече за заболяването и ако някъде има дискриминация, тя е на местно ниво. Не бих казала, че е толкова голяма дискриминацията, колкото в годините назад. Диабетът не е стигма", заяви Котова.

Тя повдигна и въпроса за различните типове диабет и техните характеристики. Митовете около заболяването често се тиражират в интернет пространството и объркват хората, които се сблъскват за първи път със заболяването.

"Диабет тип 1 се среща основно при децата, тип 2 се изявява при неправилен начин на живот, неправилно хранене, неглижиране на спорта и движението, докато диабет тип 1 е нещо различно. Ти го имаш вътре в себе си и при някаква ситуация той се отключва. Обикновено това става при вирусни инфекции”, каза Котева.

Тя подкрепя ваксинацията на диабетици, като също призовава за поставяне на трета, бустерна, доза.

"Повечето хора не се движат толкова много, не спортуват. Сега заради пандемичната ситуация мнозина трябва да работят от вкъщи, което допълнително ги обездвижва", допълни тя.

360 милиона души страдат от диабет. На всеки 10 минути, двама души се разболяват от диабет, а един човек умира. В България диабетиците са около 500 000 души, като 40% от хората не знаят, че са болни от диабет.

Изследвания категорично сочат, че здравословният начин на живот намалява риска от развиване на диабет с 58%./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648