ЕК и предложението за уеднаквяване на зарядните за телефони

Любопитно 26.09.2021 15:19 Снимка: ДНЕС+

ЕК и предложението за уеднаквяване на зарядните за телефони

От години законодателството на ЕС работи активно, за да създаде законова рамка за редуцирането на технологични отпадъци и същевременно да уеднакви стандартите за зареждане при мобилните телефони.

Тази седмица Европейската комисия внесе предложение за именно такъв закон, който предвижда всички смартфони на територията на Европа да са задължително с USB-C порт, както и още няколко промени. 

Целта на новия закон е да намали количеството изхвърлени в боклука кабели, като заложената цел е да се елиминират около 1000 тона отпадъци годишно на територията на континента. 

Предложението включва идеята продажбата на аксесоари за зареждане да се случва отделно от продажбата на самия телефон. 

Това ще е от полза и на потребителите, и на околната среда, смята Комисията. Говори се и за хармонизиране на скоростта на зареждане при всички производители, независимо какъв кабел и адаптор ползваме. 

Може би вече се досещате, че тези предложения най-силно биха засегнали Apple, която продължава да разчита на своите Lightning кабели, въпреки че лаптопите й например вече се зареждат само с USB-C. 

Законът е предложен под формата на Директива, което означава, че страните членки и засегнатите от новите предложения компании ще имат буферен период за имплементация на правилата. Предвижда се този период да е 24 месеца. 

Директивите също така обикновено позволяват на страните членки да интерпретират написаното в тях по-свободно и да са по-гъвкави при изпълнението им.

Директивата все още предстои да бъде приета от Европейския парламент, преди официално да бъде предадена към страните членки./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448