Движението, въглехидратите, захарта и как да се заредим с повече енергия

Любопитно 08.04.2021 10:30 Снимка: ДНЕС+

Движението, въглехидратите, захарта и как да се заредим с повече енергия

Всички имаме дни, в които енергията ни не стига за нищо повече от това да станем от леглото. Обяснения можем да намерим всякакви, а актуалните напоследък са пролетната умора, променливото време и стресът.

Независимо от какво е причинена обаче (освен ако не е от заболяване), липсата на енергия може лесно да се изпари, ако знаем тези прости правила за презареждане на батериите. И не, не включваме чашата кафе - тя се подразбира.

Движение

Когато нямаме енергия е разбираемо, че не ни се мърда много-много. Но както апетитът идва с яденето, така и тук положението е същото. Няма нужда да се насилваме и измъчваме, а просто леко да се пораздвижим. Дори 10 минути разтягане е напълно достатъчно, за да се почувстваме моментално по-добре.

Природа

Добре знаем, че тя е универсален лечител. Дори една кратка разходка в парка (а още по-добре и в планината), ни зарежда с енергия и добро настроение за дълго - доста по-дълго, отколкото чаша кафе или парче шоколад например. Десетминутна разходка работи за нас няколко часа напред.

Въглехидрати

Някои може да ги зачеркват дебело като несъвместими със здравословното хранене, но без тях е трудно да имаме енергия. С въглехидратите си набавяме глюкоза, която е предпочитаният източник на енергия от тялото.

За да стабилизираме енергията, получена от тях, и за да може тя да продължи по-дълго, просто ги комбинираме в менюто си с протеин и полезни мазнини.

Захар

Да, тя ни дава моментален изблик на енергия, но след него се чувстваме още по-скапани от преди. Това обаче не значи, че всеки час трябва да похапваме по нещо сладко. Вместо това, трябва да се храним балансирано, за да си набавяме всичко необходимо. А витамините от група В ни помагат за освобождаването на енергията от храната.

Желязо

Една от евентуалните причини за това да сме вечно изморени е недостигът на желязо в организма, който може да доведе до развитието на анемия. Затова, ако липсата на енергия е ежедневие и продължава не ден или два, по-добре да си направим кръвни изследвания и да пристъпим към лечение на дефицита, ако се установи такъв.

Витамин D

Първият симптом за неговия недостиг е именно умората. Ако не прекарваме поне 20-30 минути за открито всеки ден, е препоръчително да си го набавяме под формата на хранителна добавка. Но пак е добре първо да изследваме нивата му, предава Guardian./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77787
GBP GBP 1 2.25591
RON RON 10 3.97341
TRY TRY 10 2.01855
USD USD 1 1.64411