Домакинската работа, здравето на мозъка и каква е връзката между тях

Любопитно 19.04.2021 13:30 Снимка: ДНЕС+

Домакинската работа, здравето на мозъка и каква е връзката между тях

Нека да бъдем честни, едва ли са много хората, които обичат домакинската работа. Мръсни чинии, купища дрехи за гладене, прах по пода, прах по рафтовете - тъкмо свършиш с едното и идва другото.

Дали пък тази работа няма и добра страна - това се опитват да докажат учени от изследователския център за възрастни хора Baycrest в Торонто, Канада.

В изследването си те са потърсили връзката между домакинската работа, размера на мозъка и когнитивните способности на 66 когнитивно здрави възрастни хора.

Участниците са били подложени на три обстойни прегледа за обща здравна оценка, структурна мозъчна образна диагностика и оценка на когнитивните способности. Те трябвало да отговорят на въпроси за времето, което прекарват в домакинска работа като подреждане, почистване от прах, готвене, пазаруване, работа на двора, домашни ремонти и други.

Учените установили, че хората, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозъчен обем, независимо от това какво физическо натоварване са понесли. Промените се наблюдавали в хипокампа, който има важна роля за паметта и ученето, и във фронталния лоб, ангажиран в много когнитивни аспекти, пише Yahoo! Style.

"Учените вече знаят, че физическите упражнения имат положително въздействие върху мозъка, но изследването ни е първото, което показва, че същият ефект има и домакинската работа", каза психологът Ноа Коблински, координатор на проекта в изследователския институт Rotman на Baycrest (RRI)./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893