Дишането може да променя вкуса на храната
Любопитно 17.11.2015 18:41
Бавното дишане наистина може да направи вечерята ви много по-приятна, установиха учени.
Инженери от Йейл откриха, че техниката на дишане е много важна за вкуса на храната. Бавното и спокойно дишане наистина може да подобри вкуса на ястието и да засили неговия аромат.
Учените провели експеримента с помощта на 3D принтиран модел на дихателните пътища и носа на човека, от ноздрите до трахеята и проучили как преминаването на въздуха по тях влияе на възприятията ни по време на хранене.
При бързо хранене, когато вдишате в носа ви се образува „завеса”, която пречи на хранителните частици да попаднат в белия дроб. При издишване се контролират клетките на обонянието. Скоростта на дишането определя движението на частиците, а бавното дишане увеличава обонянието.
Предишни изследвания показват, че не само дишането , но и шумът е фактор за това дали една храна ще ви хареса. В шумни пространства чувството за „вкусно” и особено за сладко се притъпява, установиха учените. Доказано е, че на шумно място хората са склонни да не усещат захарта толкова натрапчиво, колкото в тихи помещения. /БГНЕС
Инженери от Йейл откриха, че техниката на дишане е много важна за вкуса на храната. Бавното и спокойно дишане наистина може да подобри вкуса на ястието и да засили неговия аромат.
Учените провели експеримента с помощта на 3D принтиран модел на дихателните пътища и носа на човека, от ноздрите до трахеята и проучили как преминаването на въздуха по тях влияе на възприятията ни по време на хранене.
При бързо хранене, когато вдишате в носа ви се образува „завеса”, която пречи на хранителните частици да попаднат в белия дроб. При издишване се контролират клетките на обонянието. Скоростта на дишането определя движението на частиците, а бавното дишане увеличава обонянието.
Предишни изследвания показват, че не само дишането , но и шумът е фактор за това дали една храна ще ви хареса. В шумни пространства чувството за „вкусно” и особено за сладко се притъпява, установиха учените. Доказано е, че на шумно място хората са склонни да не усещат захарта толкова натрапчиво, колкото в тихи помещения. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 23:21 Хороскоп за събота, 16 август 2025 г.
- 23:14 Срещата между Путин и Тръмп ще се проведе във формат "три на три" с участието на министри
- 23:12 Тръмп посрещна лично и в добро настроение Путин
- 19:34 ОАЕ скочиха срещу "подстрекателските изявления и действия" на Нетаняху за "Велик Израел"
- 19:26 АПИ: На 21 и 22 август през нощта ще се ограничи движението в тунел „Люлин“ на АМ „Струма“
- 19:19 Русия обяви, че е поела контрол над Александроград в Донецка област
- 19:11 Иво Христов: Срещата в Аляска е подарък за Тръмп и авариен изход за Путин
- 19:03 Трето дело за 2025 г. и десетки милиони долари дългове за Харви Уайнстийн