Биодинамично вино и какво представлява биодинамичното земеделие

Любопитно 09.06.2021 18:20 Снимка: ДНЕС+

Биодинамично вино и какво представлява биодинамичното земеделие

Неотдавна споделихме за последния хит в отлежаването на вината. В момента се задава нова тенденция, която засяга целия процес на винопроизводство.

През последните години все по-често се говори за биологично земеделие, но се оказва, че има още по-устойчив метод - биодинамичният, който всъщност го предхожда с около две десетилетия.

Биодинамичното лозарство е един от най-строгите методи на земеделие. За разлика от биологичното производство, при него "се гледа на цялото лозе като на един жив организъм", уточнява Ванеса Конлин, сертифициран майстор на виното.

В биодинамичното земеделие полетата, растенията, животните, почвата и дори вредителите се отглеждат като едно цяло, за да поддържат естествения и здравословен живот във фермата.

И не само. Проблемите, като вредителите например, също се решават по естествен начин. Методът категорично изключва използването на пестициди, хербициди или каквото и да е генетично модифицирани продукти.

За да подобри плодородието на лозето си, експертът Джон Хеймъл залага на компостирането и отглеждането на различни растения, които липсват в почвата и я подхранват.

Въпреки че практикуването на устойчивост е полезно за земята и околностите, няма данни, че биодинамичното земеделие е по-полезно от другите видове устойчиво земеделие или че самото вино е по-здравословно.

Но "Биодинамиката дава възможност за ясно изразяване на гроздето, а оттам - и на самото вино, без да разчитаме на различни фунгициди и хербициди, които могат да прикрият бистротата на продукта (един от факторите за оценка на виното - бел. а.) и от къде идва", цитират Хеймъл от Real Simple./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438