Безопасно ли е да ядем мухлясали плодове

Любопитно 15.07.2022 12:44 Снимка: ДНЕС+

Безопасно ли е да ядем мухлясали плодове

Лятото е сезонът на изобилните плодове от всякакъв вид. Безспорно едни от най-любимите ни са ягодите, малините, боровинките и други дребни горски плодове. Като повечето градски хора ни се налага да ги купим в тарелка от магазина, а не да си ги наберем в гората.

А с това идва и неприятната изненада на другия ден - все някоя от ягодите/малините/боровинките, вече е покрита с мухъл.

Големият въпрос е безопасни ли са за ядене останалите плодове? Според експертите е добре да заложим на сигурното и да изхвърлим всяко плодче, което се е допирало до или има наченки на мухъл. Защото не може да сме сигурни дали той е от добрия (като този на синьото сирене) или от лошия вид (като този на хляба с изтекъл срок на годност).

Снимка 580913

 

Мухълът по плодовете се предава по въздуха. Влагата в плодовете е благоприятна среда, върху която малките му спори да "кацнат" и да започнат да се хранят. Дребните плодове съдържат "сериозно количество влага и захари - ключови хранителни вещества за мухъла", уточнява професор Фелиша Ву, която се занимава с хранителни науки в Мичиганския университет.

Снимка 575429

 

Професор Ву допълва, че има различни видове мухъл по тези плодове - Botrytis, Phytophthora и Fusarium, като тези видове не са токсични. Затова е достатъчно да отстраним развалените плодове и няма проблем да консумираме допиралите се до тях, стига да изглеждат здрави, твърди и без признаци на "зараза".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648