Българските червени чушки пазят кръвоносните съдове

Любопитно 24.01.2022 11:41 Снимка: БГНЕС

Българските червени чушки пазят кръвоносните съдове

Българските червени чушки са сред продуктите, които са изключително полезни за мозъка, заяви диетоложката Марина Макиша.

Тя подчерта, че микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодове, включително горските. „Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други“, добави специалистката.

Макиша посъветва всеки ден да се яде поне половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове всеки ден. Тя отбеляза, че освен в българските червени чушки и пипер, жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито. Освен това Макиша посъветва да се приема всекидневно около 30-50 грама мазна риба или добавка омега-3 добавка.

Преди това диетолози от САЩ назоваха прости начини за подсирване на имунната система. Те препоръчаха да се ядат повече храни, съдържащи антиоксиданти, да се спи и да се пие вода достатъчно. „Антиоксидантите помагат за подобряване на имунитета. Те се намират в цитрусови плодове, нар или сок от нар и плодове“, отбелязват експертите. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.09898
GBP GBP 1 2.23268
RON RON 10 3.8428
TRY TRY 100 3.90089
USD USD 1 1.66994