Любопитно 24.01.2022 11:41 Снимка: БГНЕС
Българските червени чушки пазят кръвоносните съдове
Българските червени чушки са сред продуктите, които са изключително полезни за мозъка, заяви диетоложката Марина Макиша.
Тя подчерта, че микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодове, включително горските. „Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други“, добави специалистката.
Макиша посъветва всеки ден да се яде поне половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове всеки ден. Тя отбеляза, че освен в българските червени чушки и пипер, жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито. Освен това Макиша посъветва да се приема всекидневно около 30-50 грама мазна риба или добавка омега-3 добавка.
Преди това диетолози от САЩ назоваха прости начини за подсирване на имунната система. Те препоръчаха да се ядат повече храни, съдържащи антиоксиданти, да се спи и да се пие вода достатъчно. „Антиоксидантите помагат за подобряване на имунитета. Те се намират в цитрусови плодове, нар или сок от нар и плодове“, отбелязват експертите. /БГНЕС
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 12:24 10 дни без „Синя“ и „Зелена“ зона във Варна по празниците
- 12:17 138 години Гранична полиция, службата се похвали с модерна техника и много кандидати
- 12:10 Постоянен арест за мъжа, изпотрошил 215 надгробни плочи в София
- 12:03 29-годишен е задържан за кражба на мотопед в центъра на Варна
- 11:59 Спасиха мъж, паднал в езеро в парк "Кайлъка" в Плевен
- 11:47 Китай въвежда временни мита до 42,7% върху млечни продукти от ЕС
- 11:34 Цените на златото и среброто с нови рекорди
- 11:31 КС образува дело по жалбата на "Възраждане" за отхвърления референдум на Радев за еврото