Бъдещето на Microsoft Office е хубаво, но не е готово

Любопитно 27.03.2023 09:18 Снимка: ДНЕС+

Бъдещето на Microsoft Office е хубаво, но не е готово

Модерните мебели в офиса, тънките лаптопи и големите мултимедийни системи за презентиране нямат никакво значение - даже и в наши дни продуктивният софтуер е рожба на мислене от времената, когато на папките и пишещите машини. Текстовете и таблиците на Word и Excel в крайна сметка представляват просто едни дигитални "листове" с интелигентни функции. През 20-те години на XXI век е крайно време да погледнем на документите по нов начин.

Microsoft - владетели на Office софтуера от повече от 30 години, имат своя идея за това как изглежда дигиталната продуктивност на бъдещето. Проблемът е, че все още новият Microsoft Loop е далеч от това да бъде наистина полезен на потребителите. Въпреки това, на мнозина от тях ще им се наложи да го използват.

Запознайте се с Loop

Софтуер за съвместно създаване на съдържание - така от Microsoft описват новата платформа, която вече е достъпна за предварително изпробване. За Loop се знае още от 2021 г., но чак сега потребителите могат свободно да го тестват. Той има три ключови елемента - работни пространства, в които има документи, които пък се състоят от компоненти.

Офисът без хартия вече е тук - личи си по принтерите

Решението на Epson да спре да произвежда лазерни модели не може да е само със "зелени" мотиви

До 50 души едновременно могат да редактират дадено работно пространство от компютри и смартфони, като още при създаването му Loop би трябвало да потърси и присъедини към него релевантни файлове от OneDrive.

Снимка 611668

Източник: Microsoft

Документите са стъпката на Microsoft отвъд листа А4. Компанията ги представя като "платна", в които свободно могат да се разполагат текст, таблици, изображения, линкове и други елементи - от различни хора в реално време.

До момента това не звучи изключително иновативно - с помощта на Microsoft 365 не е проблем да пуснете в работния чат в Teams документ, по който да работите заедно в web layout. Проблемът в този случай обаче е, че трябва да се предостави целият файл и след това преизползването на информацията от него на други места в общия случай трябва да се прави на ръка. Тук идва и голямата новост - Loop компонентите.

Те са най-малката структурна единица, която подлежи на споделяне с нива на достъп. На практика, можете да маркирате два реда от текста или една конкретна от общо 8 таблици и да я превърнете в компонент, който след това директно може да се сподели в Teams, да се изпрати в Outlook или да се вгради в друг Office файл - за допълнителна редакция или за визуализация. Microsoft стъпват на Fluid технологията си за тази част от Loop.

Снимка 611669

Източник: Microsoft

Наличните към момента функции показват, че управлението на задачите по проекти е сред първите приложения, които компанията вижда за новия си продукт. Не е трудно обаче да си представим и как служителите в различни отдели на дадена компания въвеждат информация директно в споделен Loop компонент в чата, вместо да създават нови файлове и да ги изпращат.

Понеже сме 2023 г. и понеже Microsoft имат да оправдават едни 10-ина милиарда долара инвестиция в OpenAI, и тук ще има възможност изкуственият интелект да ни помага с идеи за писане и редактиране.

Да направим едно кръгче

Като за продукт на Microsoft в бета версия, достъпът до Loop е доста лесен - не е необходимо вписване в списък на чакащите. Това не е така например за арт приложението Designer, което от половин година е само с покана и все още не са допуснати даже потребители, кандидатствали през есента.

Когато влезете в Microsoft Loop е доста вероятно да ви се стори познат - поне ако сте използвали Notion, доминиращата на пазара платформа за съвместно създаване на документи. Сравненията обаче не работят в полза на новото предложение на MS.

Снимка 611671

Източник: Microsoft

Възможностите за редактиране на текст и на други елементи са изключително базови, а таблиците не поддържат филтри и формули - нещо, което е изключително добре реализирано в Notion и което Excel спецовете ще очакват да е на още по-високо ниво. Няма и начин даден документ или работно пространство да се споделят като статичен сайт - важно, ако решите да използвате Loop за създаването на документация. Липсват и десетките интеграции, които правят Notion подходящ за толкова различни задачи. Цялостното усещане е за по-малко функционалности, които работят по-бавно.

Когато въобще работят, трябва да добавим. Създаването на Loop компоненти понякога приключва със съобщение за грешка, а и не е сигурно, че ще можете да ги използвате извън платформата - далеч не всички Microsoft 365 потребители имат в уеб приложенията си възможност за връзка с новата платформа. Това е странен пропуск при толкова лесен достъп до предварителната версия на Loop.

Иначе, тя изглежда добре и вероятно като дизайн е много близко до финалния си вид. Функционалността обаче е по-скоро на ниво "демонстрация на концепция". Това обаче няма никакво значение.

Скоро и вие ще го ползвате

Microsoft вече са били на това място. Появата на Teams преди години също не предизвикаше ентусиазъм сред напредналите потребители - все пак те си имаха Slack за комуникация на работното място.

Снимка 611670

Източник: Microsoft

MS обаче успя да се наложи на принципа, че идващото в комплект зло е по-малкото зло. Така или иначе компаниите се налага да си плащат за Microsoft продукти, така че не беше трудно висшият мениджмънт да бъде убеден от търговците, че "това е почти като Slack, но няма да се наложи да го плащате допълнително". Надолу по веригата рядко някой има думата.

Трябва да се каже обаче, че Microsoft направиха нужното през годините Teams да стане доста функционален и добре интегриран с Office екосистемата. Вероятно и бъдещето пред Loop е такова - не е трудно да си представим как например Excel "удря едно рамо" на таблиците, а контролите за форматиране от Word помагат за текста. Със сигурност търговците на MS ще имат с какво да впечатляват корпоративните шефове./money.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062