„Аз“, „Ние“ и какво означава честата употреба на тези две думи

Любопитно 23.02.2021 18:31 Снимка: ДНЕС+

„Аз“, „Ние“ и какво означава честата употреба на тези две думи

Често подминаваме леките намеци или буйни избухвания на партньора, които са знак за предстояща раздяла. Често и човекът остреща дори не осъзнава, че всъщност предвещава началото на края. До този извод стигат изследователите от Тексаския университет в Остин, които откриват и двете думи, които най-често споменаваме, преди да кажем "Сбогом" на половинката си.

Според Сара Сераж, докторант по психология и главен автор на въпросното проучване, повечето от нас въобще не забелязваме колко често използваме определени предлози, местоимения и други части на речта.

Но именно тези функционални думи могат да ни издадат, когато преживяваме лични сътресения.

Специалистите доказват значението на начина ни на изказване непосредствено преди раздялата, след като правят анализ на над 1 милион публикации от 6800 потребители в сайта за новини и различни тематични форуми Reddit.

За целта създават така наречения subreddit / BreakUp, или група на тема "Раздяла", и започват да следят под лупа коментарите.

Стигат до извода, че промените в изказа настъпват средно три месеца преди раздялата на субектите и продължават средно шест месеца след това, като думите "аз" и "ние" се употребяват най-често по време на самия разпад на връзката.

Забелязват и още нещо - публикациите с времето стават все по-лични и интроспективни, защото потребителите явно преживяват потенциалния край. Което е признак за тежък когнитивен товар.

Често употребата на думата "Аз" се свързва със състоянията на тъга и депресия. Именно в тези моменти сме по-склонни да се фокусираме върху себе си и по-трудно се сближаваме с околните, уточняват още от Best Life./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832