Автомобилът се нуждае от спешен ремонт: Как да разберем?

Любопитно 17.09.2023 11:21 Снимка: ДНЕС+

Автомобилът се нуждае от спешен ремонт: Как да разберем?

Всеки автомобил, колкото и добър да е, рано или късно има нужда от ремонт. Обикновено собственикът на леката кола научава за необходимостта от възстановяване или подмяна на компоненти след преминаване на специализирана проверка. В някои ситуации ремонтът може да се забави, но има моменти, когато той е необходим спешно. Забавянето при ремонта да доведе до преждевременно износване на частите на автомобила и дори до инцидент. Как да разбера, че е време да се свържете с автосервиз?

Снимка 602041

Източник: iStock

Кога имате нужда от спешен ремонт на автомобил?

Има няколко симптома, които могат да ви помогнат да определите дали колата ви има спешна нужда от ремонт.

Предупредителната лампа за проверка на двигателя свети

Ако на таблото светне "Check Engine", трябва да засарате колата в автосервиз възможно най-скоро.

Не е безопасно да шофирате кола в това състояние. Трябва да се извърши компютърна диагностика с помощта на скенер, който се свързва към OBD-II порта. В колата има и други предупредителни икони, които могат да показват неизправности. Колкото повече икони светнат на таблото, толкова повече проблеми може да има колата.

Някои автомобили имат индикатор за поддръжка, той светва при необходимост от следваща проверка. Този индикатор има формата на гаечен ключ. Активирането му не означава сериозна повреда, но е по-добре да не отлагате проверката и ремонта при необходимост.

Увеличен спирачен път

Ако спирачният път се увеличи при спиране на суха настилка, това може да означава неизправност на окачването. Това обикновено се случва при луфт или счупване на амортисьори.

Снимка 367978

Източник: iStock

Странни звуци

Всеки външен шум не може да бъде пренебрегнат, в противен случай може да се превърне в по-сериозен проблем. Ето някои звуци, за които да внимавате:

  • Скърцащ звук под капака показва разхлабен задвижващ ремък. Пренебрегването на този проблем може да повреди батерията;
  • увеличаване на шума на отработените газове. Може да има пукнатина или дупка в ауспуха. Този проблем е лесен за отстраняване. Но ако не се предприемат действия, изпускателната тръба може да падне;
  • скърцането при натискане на спирачките показва износване на спирачните накладки;
  • неравномерният шум на двигателя при празен ход показва, че захранващият агрегат трябва спешно да бъде ремонтиран. За да разрешите този проблем, трябва да смените запалителните свещи;
  • драскащ метален звук показва повреда на всякакви метални части на автомобила;
  • хрупкави звуци на предавките. Възможно е части от скоростната кутия да са неизправни. В този случай си струва незабавно да се свържете с автосервиз;
  • съскане под капака при работещ двигател. Причината за това може да е изтичане на охлаждаща течност в охладителната система;
  • чукане под капака. Той говори за проблеми с двигателя;
  • виещ звук при автомобили със задно предаване. Може да показва проблеми с диференциала. При износване на диференциала се появяват външни шумове при ускорение и забавяне. Този звук може да се дължи и на износени лагери.

Трудности с управлението

Ако колата започна да се плъзга на завои, става неконтролируема, трябва незабавно да се свържете със специалистите. В противен случай това може да доведе до опасен инцидент.

Снимка 423219

Източник: iStock

Дим под капака

Бялата пара показва прегряване и повреда на радиатора. Погледнете манометъра, ако температурата е висока над 90 градуса, изчакайте машината да изстине. При работещ двигател стрелката трябва да е около тази стойност.

При изгаряне на масло се получава син дим. Ако този проблем бъде оставен без внимание, може да се наложи скъп основен ремонт. Прекомерният дим от отработените газове показва теч на масло.

Парата под капака показва износване на буталото, уплътненията на клапаните, изтичане на газ от всмукателния колектор, износване на облицовката на главата или буталните пръстени. Ако забележите черен дим, може да се нуждаете от пожарогасител. Пожарите обикновено се причиняват от неправилно електрическо окабеляване.

Дърпане на дясно или ляво, неравномерно износване на гумите

Има проблеми с настройката на сходимост и ъъла спрямо пътната настилка на колелетата. Най-добре без забавяне да се направи реглаж на преден и заден мост.

Вибрация при спиране

Това се случва, когато спирачните дискове или накладки са износени и може да причини проблеми с управлението. В този случай се налага спешен ремонт на автомобила, тъй като движението става опасно. Износването на гумите също може да причини вибрации.

Намаляване на просвета

Този проблем води до факта, че колата започва да надрасква дъното на асфалта при движение на неравности. В този случай пружините трябва да бъдат сменени.

Всеки от посочениет по-горе симптоми ще ви помогне да разберете, че колата трябва спешно да бъде ремонтирана.

Какво да направите, когато се открият проблеми. За да поддържате автомобила си в добро състояние, трябва да следвате препоръките на производителя и да извършвате редовна поддръжка. Но дори отговорният собственик на автомобил може да се сблъска с необходимостта от спешен ремонт. В този случай трябва да се свържете с автосервиза./money.bg

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876