Apple, iPhone 12, MagSafe и рискът за хората с пейсмейкъри

Любопитно 25.01.2021 14:42 Снимка: ДНЕС+

Apple, iPhone 12, MagSafe и рискът за хората с пейсмейкъри

iPhone 12 се появи през октомври без зарядно в комплекта, а Apple постави силен фокус върху безжичното зареждане посредством новата MagSafe технология.

Още при представянето на новата генерация телефони компанията обяви, че апаратите съдържат повече магнити от преди, посредством които безжичното зареждане става по-бързо и ефективно.

Първоначално бе съобщено, че MagSafe не крие рискове и магнитите в телефона не биха оказали влияние върху определени медицински устройства, които някои потребители ползват ежедневно.

По-рано този месец обаче проучване на Heart Rhythm Society установи, че допълнителните магнити в гърба на iPhone действително могат да се окажат опасни и да нарушат работата на жизненоважни медицински апарати.

В това число влизат сърдечните пейсмейкъри и дефибрилаторите, но и други импланти, които могат да бъдат засегнати от магнитното поле на телефона.

Резултатите от проучването изглежда са напълно реални, тъй като след появата им Apple излезе със становище, в което предупреждава за рисковете.

Според обявената от компанията информация, хората с пейсмейкъри не трябва да държат iPhone 12 на по-малко от 15 сантиметра от себе си, а когато телефонът се зарежда безжично дистанцията трябва да е минимум 30 сантиметра.

Apple също така съветва всички собственици на новия телефон, които разчитат на определени медицински устройства в ежедневието си, да се консултират с лекаря си и с производителя на съответното устройство. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269