7 ползи от четенето на книги

Любопитно 18.01.2023 10:06 Снимка: ДНЕС+

7 ползи от четенето на книги

Всички сме наясно за положителното влияние, което четенето на книги оказва върху нас. Те ни обогатяват, развиват въображението, подобряват съня и дори ни помагат в трудни моменти. Но е факт, че заради съвременния натоварен начин на живот и примамващите филми и сериали, често оставяме книгите на заден план.

Но ако се замислим за ползите от четенето, със сигурност ще намерим причина да посегнем отново към книгата. И ако не сме убедени в собствената си преценка, може да се доверим на тази на специалистите - учени и психолози. Техните доводи в полза на книгите, със сигурност ще ни вдъхновят да се върнем към добрия навик, пише Today.

Четенето удължава живота

Според проучване от 2016 г. четенето на книги може да намали смъртността с до 20%. Защото според изследователите "четенето на книга на каквато и да е тематика, дава значително по-голяма възможност за оцеляване". Това важи особено за хора на 65 и повече години, които "пренасочват свободното време" от гледане на телевизия към четене на книги.

Снимка 602568

 

Проучването установява, че четенето на книги е с по-голяма полза от това на вестници или списания.

Насърчава емпатията

Четенето дава повече възможност да задълбочим нашите усещания и добри мисли. Това ни прави съпричастни към другите, към техните мисли и чувства, за което съществува дори научно доказателство. Изследване, публикувано в Science, установява, че литературната измислица води до това читателят по-добре да разбира другите хора, техните мисли и емоции. А оттам естествено се стига и до увеличаване способността за емпатия.

Когнитивният спад

Подобно на останалата част от тялото ни, мозъкът се нуждае от упражнения, за да работи ефективно. Четенето на книги е един от начините да поддържаме ума си остър. Според специалисти, дейности като четенето са свързани с по-добро здраве на мозъка.

Снимка 602569

 

Все още не е ясно дали четенето може да предотврати заболявания като деменция, но е факт, че възрастните хора, които четат повече, имат намален риск от когнитивен спад.

Намалява стреса

Четенето на книги се оказва лесен начин да се поддържат ниски нивата на кортизол ("хормонът на стреса") в организма. Защото четенето е като медитация. Ако седим на стол или лежим в леглото и се фокусираме върху четенето, тялото ни всъщност може да изпадне във вид медитативно състояние.

Има и изследвания в подкрепа на това, с което е установено, че 30 минути четене имат същата способност да намаляват стреса като 30 минути йога.

Умения за разговор

Знаем, че най-добрият начин да помогнем на децата да се научат да пишат и да подобрят речника си е като им четем. Това работи и за възрастните. С четенето, речниковият ни запас се увеличава, а оттам и умението ни да говорим по-убедително и добре с другите.

Снимка 602570

 

Нещо повече - когато четем повече, започваме да пишем по-добре.

По-добър сън

Проучване от 2020 г., публикувано в Nature and Science of Sleep доказва, че използването на мобилно устройство преди лягане води до лошо качество на съня и умора през деня.

Четенето на книга обаче има точно обратния ефект. Подобрява съня, тъй като активира фронталния лоб, лимбичната система и създава релаксиращо усещане в тялото.

Презареждане на батериите

Четенето ни дава възможност да прекараме време със себе си, да се изолираме по здравословен начин. Това е едно прекрасно бягство, което ще ни помогне да се откъснем, макар и за малко, от реалността и проблемите. И със сигурност ще ни накара да се почустваме удобно и максимално да се отпуснем./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648