6 причини сексът да се превърне в мираж

Любопитно 22.01.2022 15:13 Снимка: ДНЕС+

6 причини сексът да се превърне в мираж

Има и по-лоши неща от това, човек да усети, че брачната му половинка е загубила интерес към секса. Но не са чак толкова много.

Никак не са малко семейните двойки, които се оказват в ситуацията на продължителни периоди „на сухо“: той или тя се оплакват постоянно, че са изморени, или просто с месеци не се сещат за секс. Какви мисли започват да минават през главата на другия партньор? Дали той/тя вече не ме обича или той/тя си има друга/друг? Защо се случва това и какво може да се предприеме в подобни случаи?

Специалистите са категорични, че няма нищо нередно, ако от време навреме на човек изобщо не му е до секс. И не е нужно да се бърза с търсенето на причините за такова поведение или направо да се подготвят документите за развод. Сексуалното влечение е променлива величина, особено ако двойката е от дълго време заедно. Струва си обаче да се поговори по темата, ако някой от партньорите не го устройва създалата се ситуация, и ако се окаже, че има някакви проблеми, да се потърси решението им.

Неговите или нейните мисли са ангажирани повече от нещо друго

Партньорът ви е много натоварен в работата си и това е съвсем основателна причина, поради която на него или на нея да не му се ще да се впусне в сексуални подвизи, когато се прибере у дома. Нормално е да предпочете да поспи още половин-един час. Освен това при дългосрочните връзки хората започват да се интересуват не само от секса у дома, но и от упоменатата вече работа или пък някакво хоби. В такива случаи най-добре е да се поизчака, защото всичко в интимния живот на двойката ще си дойде на мястото след известно време.

Едно от възможните решения е двамата да си „планират“ време за секс: например, съботните вечери, когато децата са заспали, а в неделя не се налага ранното ставане.

Някакъв здравословен проблем мъчи нея или него

При мъжете проблемът с ерекциите може да се дължи на десетки причини – от простата умора, та чак до – недай си Боже! – рак на простатата. Жените могат да изпитват различни други притеснения, които да превръщат секса в нежелан. Сексът, обаче, не се свежда само до проникването, а в него са включени и още много варианти за интимни удоволствия. Ако партньорът ви е чул от лекар някаква неприятна диагноза, окажете му подкрепа и му засвидетелствайте чувствата си.

В подобни ситуации решенията винаги е добре да се търсят и от двамата, като се изхожда от конкретните събития.

Отношенията в двойката са придобили платоничен характер

С течение на годините всичко се превръща в навик, познато и добре известно. Понякога сексът просто изчезва, заради кръговрата от работни и домашни задължения, а отношенията между партньорите прерастват в дружески, т.е. се случва онова, което наричаме платонична любов.

И тук има решение: предприемайте такива действия, които да върнат физическата близост и влечение. Това, разбира се, не е нещо, което ще се случи веднага. Процесът трябва да се извърви стъпка по стъпка: веднъж – закачливо съобщение, друг път – флиртувайте… важното е да търсите възможности колкото се може по-често да сте заедно, а времето насаме да прекарвате далеч от всевъзможни електронни устройства, които да ви отвличат вниманието.

Стресът е завладял партньор/ката/ ви

Определени периоди от живота ни преминават под диктовката на големи количества стрес. По-често мъжете, но нерядко и жените, се тревожат за неуспешно представяне в работата или за недостигащите финансови средства. Неприятни ситуации – колкото щеш!

Очевидно е, че решението в този случай пак се свежда до взаимната подкрепа на партньорите, докато ситуацията се проясни. Когато дразнителите от ежедневието изчезнат, интимният живот отново ще влезе в релси.

Той или тя не се впускат в ролята на инициатори на сексуални забавления

Много хора робуват на заблудата, че мъжете са онези, които отделят много внимание на секса. И се очаква, че те ще са по-често или почти винаги „мераклиите“, които да инициират мачкането на чаршафите. Тази заблуда пречи на жените да са в ролята на изкусителки; вероятно мнозина си мислят, че в това има нещо нередно, даже "извратено". Не, няма нищо такова! Напротив, няма никакви проблеми, ако жената инициира сексуални забавления.

Решението в този случай е от по-лесните: онзи от партньорите, който смята, че другият е по-пасивен, не бива да се впуска в мрънкане – по-добре е да вземе нещата под свой контрол и да действа.

Занижено либидо

С годините либидото на всеки човек – важи и за жените, и за мъжете – регресира. Е, при мъжете е по-ясно изразен процесът с намаляващите сексуални мераци, но и женското либидо на 70 не е същото, както на 40. Генетика, външни фактори – всичко ни влияе.

Когато ни е нужно решение на подобни проблеми, то най-добре е да помислим за нови начини на забавления в кревата, чрез които да изразяваме чувствата си. Всичко е позволено – от ролевите игри до еротичните масажи.

Но най-важно си остава едно: да не крием проблемите си от човека до нас!

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648