5 забележителности в България, които да посетим с домашния си любимец

Любопитно 16.06.2023 10:17 Снимка: ДНЕС+

5 забележителности в България, които да посетим с домашния си любимец

Като стопани на куче, което приемаме за част от семейството, се стараем винаги да пътуваме с него, независимо дали посещаваме някой град, ходим на планина или планираме почивката си на морето.

И ако с годините все повече хотели и къщи за гости започнаха да разрешават настаняване с домашен любимец, доста по-трудно e да се намери плаж или хижа в България, където да се гледа с добро око на посещение и с четириногия ни другар.

Едно от най-надеждните места за информация къде какво е разрешено и забранено що се отнася до посещение с домашен любимец са различните групи в социалните мрежи, където хората споделят опита си от определено място - хотел, ресторант, плаж, забележителност и т.н.

Така благодарение на групата във Facebook "На почивка с домашен любимец" успяхме да подберем пет забележителности в България, които да посетим на два крака и четири лапи - Царевец, Ботаническа градина Балчик, Белоградчишки скали, Парк за мечки Белица и пещера "Магура". Но преди да се отправим натам, нека се подготвим за пътуването.

С домашен любимец в колата

Има два типа кучета - за едните да се возят в кола с глава през прозореца, е истинско удоволствие, но за другите нещата са по-скоро граничещи с ужас. Много животни треперят, повръщат, нервничат и оставят на собствениците си горчивото чувство на съжаление, че въобще са ги взели.

От който и от двата типа да е нашият домашен любимец, има правила, с които да превърнем пътуването в по-приятно занимание, защото личният автомобил остава най-сигурният и най-спокойният вариант от всички.

Колкото и да не обръщаме внимание на косми и кални лапи, истината е, че в колата може да стане доста грозно и мръсно. И е по-добре да спестим автомивката след всяко пътуване, като купим сменяеми калъфки за седалки, които да слагаме, когато сме на път с кучето.

Не е зле и да си осигурим преграда/колан, който да го задържи, в случай че спрем по-рязко. Той ще ни даде по-голямо спокойствие, докато шофираме, но ще спести и неприятни инциденти, ако кучето реши да скочи в движение, защото е видяло някоя котка например.

Най-удобно е да приготвим специална чанта за принадлежностите на домашния любимец. В нея е добре да има мокри кърпички, торбички за почистване, купичка/бутилка с вода, кучешки бисквитки и любима играчка на животинчето.

Препоръчително е да не храним кучето преди пътуването (поне три-четири часа) и да носим със себе си лекарства против гадене, като предварително се консултираме с ветеринар за точната дозировка.

През лятото заради високите температури е важно винаги да пускаме климатик. Нека обаче не духа право в животното. Никога не бива и да зарязваме кучето в колата само, независимо дали навън е топло или студено. Според ветеринарите излагането му дори само за 15 минути на прекалена жега в автомобила могат да причинят прегряване и топлинен удар.

С домашен любимец във влака

Ако не разполагаме с личен автомобил, но обичаме да сме в компанията на кучето си, е важно да знаем и правилата при пътуване с влак. Информация за това най-лесно и достоверно се добива от сайта на БДЖ. Оттам разбираме, че с домашен любимец може да се возим само във второкласните вагони с предварително закупен билет, който е на стойността на половин редовен. Задължително е да носим и паспорта на животното.

Може да превозваме коте, куче от по-малка или средна порода и до три зайчета, като се изисква те да бъдат в клетка или чанта за транспортиране.

От опит споделяме, че кондукторите не правят проблем, ако кучето не е в клетка, а го оставим в скута си или на пода. Не гарантираме в какво настроение ще е животното. Условието е да не пречи на останалите пътници. Ако някои хора не са съгласни животното да е в купето, ще се наложи да се возим в платформата на вагона с него.

Ако кучето е по-голяма порода, трябва да е с намордник и да пътува на платформата на последния вагон. Животните не се допускат в спални и кушет вагони, но разбира се, има и изключения.

Ако е куче-водач или куче-асистент на хора с увреждания, може да пътува и в спалните вагони след представяне на нужната документация, която го доказва.

Точно като при пътуването с кола, трябва да се уверим, че имаме вода в подходящо шише или купичка, за да предложим на животинчето при нужда.

Къде в България с домашен любимец

Царевец

Ядро на Второто българско царство, когато Велико Търново е столица на страната, Царевец е изграден върху развалините на ранновизантийска крепост. Дворцовият комплекс в центъра му е предпазен от вътрешна каменна стена с две бойни кули и два входа, и включва тронна зала, дворцова църква и царски покои.

Струва си да посетим Царевец и заради възможността да гледаме "Звук и светлина". Спектакълът се провежда целогодишно, независимо от метеорологичните условия и може да бъде наблюдаван безплатно на националните празници и на празниците на града. Във всеки друг ден "Звук и светлина" е срещу заплащане, ако бъде направена заявка от индивидуални клиенти или организирани групи.

Посещение с домашен любимец: Да, както изрично е упоменато на сайта, но кучето трябва да бъде на повод. И да не забравяме за хигиенните торбички, ако животинчето направи някоя пакост. Последното важи за всяко място, на което ходим с домашния си любимец.

Белоградчишки скали

Един от най-известните скални феномени в страната, те представляват скални групи и единични скали с уникални форми - естествени образувания от ерозията на водата и вятъра, които на места са високи над 200 метра. Някои наподобяват различни митични фигури и човешки силуети.

Снимка на Белоградчишките скали на фотографа Владислав Терзийски привлече вниманието дори на Илон Мъск към родината ни. Кадърът бе коментиран от милиардера в Twitter, който написа, че му напомня на пейзаж от популярна видеоигра.

Посещение с домашен любимец: Да (по информация по телефона), но е задължително да бъдат водени на повод.

Ботаническа градина Балчик

Ботаническата градина е част от Архитектурно-парковия комплекс "Двореца" - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска от началото на XX век.

Ботаническата градина е собственост на СУ "Св. Климент Охридски" и е създадена през 1955 г. Площта на й е над 190 дка, като включва над 4900 вида растения.

Посещение с домашен любимец: Да (по информация по телефона), но е задължително да бъдат водени на повод.

Парк за мечки Белица

Макар да съществува от 2000 г., Паркът на танцуващите мечки е непознат за повечето хора, а си струва да се види. Идеята и предназначението му е борбата срещу мъченията на мечките в България.

Паркът представлява заградена гориста местност над Белица и се простира на 120 декара площ. Разположен е сред гъсти иглолистни и широколистни гори, хълмове и поляни, предлагащи условия за приятна разходка и уединение. Съставен е от две части, свързани с 30-метров мост, по който мечките преминават свободно.

Посещение с домашен любимец: Кучетата са добре дошли в парка, но е задължително да бъдат водени на повод, както е описано и в сайта на парка.

Пещера "Магура"

Защитена от ЮНЕСКО като природна забележителност, пещерата наподобява подземна катедрала и е една от най-ярките туристически атракции в Източна Европа.

Онова, което я прави наистина уникална, са изключително добре запазените древни рисунки, които нямат аналог не само в България. Подобни на тях са открити единствено във Франция, Италия и на Иберийския полуостров.

Посещение с домашен любимец: Да (по информация по телефона ), но е задължително да бъдат водени на повод или, както ни поясниха при обаждане. Добре е да имаме предвид, че повечето кучета не се чувстват спокойни в пещерите, където е тъмно, стръмно, влажно и хлъзгаво на много места.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482