5 навика за добър сън намаляват с 30% риска от ранна смърт

Любопитно 30.03.2023 12:41 Снимка: ДНЕС+

5 навика за добър сън намаляват с 30% риска от ранна смърт

След 5 г. изследване на 172 321 души учени от “Харвард” са категорични: 8% от случаите с фатален изход се дължат само и единствено на лоша нощна почивка

Успеете ли да овладеете 5 ключови навика за добър сън, когато сте на средна възраст, ще намалите риска да си отидете от този свят рано с цели 30%. Това твърдят учени от “Харвард”, провели едно от най-мащабните и разбираеми за широката публика изследвания до момента. Според тях досегашните проучвания са акцентирали основно на продължителността на съня, докато други фактори са били пренебрегвани.

“Подобряването на съня като цяло и установяването на факторите, които го нарушават, е много важно, за да успеем да предотвратим част от случаите на преждевременна смъртност – казва един от авторите на изследването, д-р Франк Киан, преподавател в Харвардското медицинско училище и специалист по вътрешни болести в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън. - Ако хората придобият идеалните навици на сън, те ще са предразположени да живеят по-дълго.”

Ако използват метода, основан на 5 прости правила, хората могат да добавят до 5 г. към продължителността на живота си, показват проведените от екипа на елитния американски университет анализи. Колко важен е добрият сън, показва фактът, че в САЩ 8% от всички случаи на смърт се дължат на недостатъчна и некачествена нощна почивка.

Петте правила, които трябва да бъдат овладени навреме, са:

 
  • Да спиш пълноценно между 7 и 8 часа на нощ;
  • Да не заспиваш трудно повече от 2 пъти седмично;
  • Не повече от 2 пъти в седмицата да изпитваш проблеми да спиш дълбоко и непробудно;
  • Да не използваш никакви приспивателни;
  • Да се чувстваш отпочинал след събуждане поне 5 пъти седмично.

“Говорим не само за количеството сън, но и за редовно спокойно спане нощ след нощ”, казва специалистът в областта д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Университета на Южна Калифорния. Той не е участвал в изследването, но е впечатлен от резултатите.

“Последните проучвания показват, че неравномерностите във времето и продължителността на съня са свързани с метаболитни аномалии и по-висок риск от сърдечносъдови заболявания - казва той. Насърчаването да поддържаш редовни графици на сън с постоянна продължителност може да стане важна част от препоръките за начина на живот с цел превенция на сърдечни заболявания.”

Сънят е основният период за възстановяване на
мозъка и тялото и онези, които не могат да си осигурят достатъчно от него или пък се будят многократно нощем, са в по-голям риск от болести като сърдечносъдови проблеми или рак.

В САЩ от разбит сън се оплаква около една трета от населението, което не успява да получи необходимите поне 7 часа отмора, препоръчани от Центъра за превенция и контрол на заболяванията.

Изследването на “Харвард” е първото на национално ниво, което проучва как навиците за спане по-общо, а не само продължителността на съня, могат да повлияят на качеството на живота.

В него са обхванати 172 321 души на средна възраст 50 г., проследявани в периода между 2013 и 2018 година.

Данните са били съпоставени с Националния индекс на смъртността, за да се направи връзката между свързаните със съня фактори и причините за преждевременна кончина.

На участниците е давана от 1 точка за всеки от петте навика, ако те са ги спазвали.

Обстоятелствата, които биха увеличили риска от фатален край, като нисък социално-икономически статус, пушене и пиене на алкохол, са били поставени под контрол по време на проучването.

Крайните резултати показали, че онези, които са спазвали и 5-те правила, са намалявали с 30% възможността да умрат по каквато и да било причина в сравнение с онези, които не са спазвали нито едно от посочените условия.

Отличниците по здрав сън били изложени на 21% по-малък риск да се споминат от сърдечносъдови болести и 19% по-малък - от рак.

Д-р Франк Киан, който е сред основните автори на научния труд, отбелязва също, че добре спящите имат 40% по-големи шансове да се разминат и с други неприятности като инциденти, инфекции и невродегенеративни състояния, включително деменция и паркинсон.
Той обаче подчертава, че са нужни още изследвания, тъй като информацията за изследването е била предоставена от самите участници, а те не са били подлагани на мониторинг със специална апаратура. Няма данни и какви точно сънотворни е използвал всеки от докладвалите, нито за каква продължителност става дума.

Отражението на 5-те правила било по-значително при мъжете, отколкото при жените.

Продължителността на живота нараствала с 4,7 години при мъжете и с 2,4 години при жените в сравнение с онези, които не спазвали нито една или само една от поставените цели.

Докато продължавало 5-годишното изследване, 8681 от участниците починали.

При 2610 причината били сърдечносъдови заболявания, при 2052-ма – рак, а 4019 си отишли от този свят поради други здравословни проблеми.
Предишни изследвания са показвали, че прекалено много или недостатъчно сън води до сериозни увреждания на сърцето.

Според д-р Киан новото проучване изяснява, че
да спиш необходимите часове, не е достатъчно, важното е сънят да води до пълноценна почивка
и човек да не изпитва затруднения да се унесе, нито да остане заспал.

Затова е важно още от младежка възраст хората да развиват добри навици и хигиена за сън, което в дългосрочен план ще е изключително благоприятно за тях, подчертава ученият.

Не се безпокойте, ако нямате 5 точки от петте навика – добрата новина е, че можете лесно да обучите мозъка си да спи по-добре, като следвате “хигиена на съня”. Новите методи за сън увеличават шанса да удължите живота си, убеден е той.

Пълните резултати от проучването са представени в Ню Орлианс на съвместната конференция на Световната федерация по сърдечни болести и Американския колеж по кардиология, която се проведе в началото на март 2023 г.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482