
Любопитно 04.11.2024 15:49 Снимка: ДНЕС+
5 напитки, които да не съхраняваме в термос
Когато времето навън застудее, е добре винаги да имаме под ръка топла напитка, с която да се сгреем. За целта най-често използваме термос или термо бутилка, която задържа температурата й часове наред. И ако в нея слагаме предимно чай или кафе, е важно да знаем, че има някои напитки, които не са подходящи за подобно съхранение.
Прясно мляко
Ако предпочитаме да го пием топло или да го съхраняваме с по-висока температура за приготвяне на напитки, важно е да знаем, че това е препоръчително максимум до един час в термос. Причината е, че топлата и затворена среда подпомага растежа на бактерии в млякото и може да доведе до бързото му разваляне.
Също така протеините в млякото се променят от високите температури за продължителен период от време, намалявайки хранителната му стойност.
Билкови отвари
В повечето случаи те са със съдържание на киселини, както и алкални компоненти. Термосите пък са направени предимно от неръждаема стомана, която съдържа метали. И когато билковата течност взаимодейства с тях, могат да възникнат реакции, които да намалят ефективността й и дори да създадат нови и вредни вещества.
Също така не е препоръчително билковите отвари да се държат прекалено топли за твърде дълго. Затова е по-добре да ги съхраняваме в стъклени или керамични съдове.
Газирани напитки
Ако въпреки студеното време предпочитаме и студени напитки, трябва да знаем, че тези, които са газирани, нямат място в термоса. Причината е, че те съдържат киселини, които могат да нарушат целостта на обвивката от неръждаема стомана и това да води до изпускане на тежки метали в течността. А и при разклащане на газираните напитки се образува натрупване на въглероден диоксид и високо налягане.
Солени напитки
Те е препоръчително да не се съхраняват в термос по същата причина, както газираните. Солта в тях може да доведе до корозия на защитния слой на съда, с което течността да стане опасна за здравето ни, пише VN Express.
Чай
Въпреки че той най-често се оказва в термоса, това не е съвсем добра идея. Причината е, че чаят съдържа танини, кофеин и витамини, които се усвояват най-добре при температура около 80 градуса. А когато стои продължително време на висока температура без липса на кислород, това може да доведе до повишаване на танините и кофеина и намаляване на полезните вещества, както и до образуване на вредни съединения.
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 19:11 Симеон Дянков: Геополитическата обстановка ни помогна да влезем в Еврозоната
- 18:59 България и Узбекистан засилват сътрудничеството в транспорта и енергетиката
- 18:46 Стою Стоев, ПП: Връщаме се към времената на постната пица
- 18:34 ФАМОЗНО: България има шампион на „Уимбълдън“
- 18:21 БНБ готви възпоменателни монети, които ще бъдат отсечени вече с номинал в евро
- 18:09 Пожар в Анкара уби трима души, сред които и бебе
- 17:57 Засилен трафик по Южното Черноморие
- 17:43 Какво да обличаме, когато е прекалено топло за дрехи