5 начина да сме по-продуктивни

Любопитно 25.05.2021 12:03 Снимка: ДНЕС+

5 начина да сме по-продуктивни

В бързооборотния и постоянно наситен с нова информация свят да останем на повърхността и да сме продуктивни е голямо предизвикателство. А в крайна сметка ефективността ни зависи от това колко енергични и способни да се движим напред сме. Няколко прости правила ще ни помогнат да сме по-добри в последните.

Започваме и завършваме деня с въпрос

Правилото на шестия президент на САЩ Бенджамин Франклин, описано в автобиографията му, гласи: "На закуска се запитай: Какво добро ще свърша днес?, а вечерта: Какво добро свърших днес?" По този начин ще ограничим безсмислените и неводещите до никакви резултати действия до минимум.

Лягане и ставане по едно и също време

Идеята да жертваме съня си за сметка на това да свършим още нещо е обратното на продуктивна. По време на съня тялото и умът не просто си почиват, но и се акумулират спомени и информация, които влизат в дългосрочната ни памет.

Вода и храна преди кафето

Дехидратацията води до спад на настроението и познавателните способности. Препоръчително е преди да посегнем към еспресото, да сме изпили поне една голяма чаша вода. Закуската не е задължителна, но е препоръчителна.

Разделяме задачите на "мисии"

Може да звучи детинско, но подобен игрови подход към работните ни задачи прави задълженията доста по-приятни.

Време за почивка

Никой не може да работи постоянно в продължение на осем часа. Експериментирането с времето и интервалите на почивка ще ни покажат кое работи най-добре за нас - чести, но кратки паузи или пък една или две по-дълги, през които да се разходим навън например./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448