10 необичайни данъка или защо дакелите са популярни в Швеция

Любопитно 13.09.2020 10:04 Снимка: ДНЕС+

10 необичайни данъка или защо дакелите са популярни в Швеция

Защо дакелите са популярни в Швеция? Как можете да събирате данъци от слънцето и сянката? Защо Китай започна да прави пръчици за еднократна употреба от бамбук? Как плащат за прах в Армения?

Днес ще ви разкажем за някои от необичайните данъци, които в момента съществуват в света.

Данък при напускане на страната

Отлична идея за финансовото министерство, но засега нямаме такъв данък.

Но в Япония има. Този данък се плаща от всеки, който напусне страната, независимо дали е местен жител или гостуващ турист. Данъкът е включен във всеки билет за транспорт до друга държава - самолет или кораб.

Само деца под две години, пътници, които са прекарали по-малко от ден в страната, както и посланици и дипломати не плащат данъка.

През 2020 г. Япония планира да получи няколко милиона долара от този данък след Олимпийските игри. Но не се развиха заедно, тъй като игрите бяха отложени за една година.

Данък върху социалните мрежи и блогове

През 2018 г. властите на Уганда помислиха да въведат данък за всички, които седят в социалните мрежи.

Всеки потребител трябва да плаща 0,05 долара на ден, а за да правите блог, трябва да платите 1,2 долара.

Правителството на Уганда мотивира въвеждането на данъка с факта, че местните жители разпространяват твърде много слухове и дезинформация в социалните мрежи, което изисква много усилия и пари за борба с тях.

Данък върху необичайни имена

Родителите, които искат да дадат на детето си необичайно име, трябва да плащат данък в Швеция.

Сумата на данъка е приблизително 700 евро.

Проблемът е, че няма изчерпателен списък със забранени имена, а критериите за определяне на "необичайни" са много неясни и нееднозначни.

Името на всяко дете се проверява от местната данъчна служба, когато детето навърши 5 години. В случай, че името се окаже необичайно, родителите ще бъдат принудени да се разделят с него или да пратят данък.

Данък върху слънцето и сянката

В испанските курортите Майорка, Ибиса и Менорка туристите трябва да плащат по 1 евро на ден, ако искат да направят тен. По-късно тези пари отиват за реконструкция и поддръжка на курортите.

А данъкът върху сянката във Венеция е известен отдавна. Плаща се от собствениците на търговски обекти със чадъри и тенти, ако върху градската земя падне сянка.

Поради този данък много кафенета във Венеция напълно изоставиха сенниците.

Данък върху пръчките за еднократна употреба

От 2006 г. в Китай има данък върху дървените пръчки за еднократна употреба.

Изчислено е, че в страната се произвеждат 45 милиарда дървесни пръчици за еднократна употреба годишно, за които в страната са отсечени 25 милиона дървета.

Поради това властите решиха да наложат данък върху всяка произведена нова пръчица в размер на 5% от разходите. Парите отиват за засаждане на нови гори.

Сега повечето от пръчките в Китай са направени от бамбук, който се счита за билка и не попада в този закон.

Данък върху вредната храна

Редица държави имат вносни мита върху хранителни продукти, които местните власти признават за вредни и допринасят за затлъстяването.

Обикновено това са храни с високо съдържание на захар. Подобни данъци съществуват в три дузини страни по света.

Във Великобритания например вносител плаща около 2 евро за литър газирана напитка, ако съдържа 5 до 8 грама захар на 100 милилитра обем и 3 евро за повече от 8 грама.

Имайки предвид колко кока-кола и подобни напитки се внасят в страните по света, това е добър източник на доходи за бюджетите.

Данък за прах

В Армения жителите плащат данък, за да премахнат пътния прах от градските улици, дворовете и другите обществени зони.

Данъкът се изчислява въз основа на квадратните метра от почистеното пространство.

Данък върху платената любов

Нидерландия е широко известна като страна, в която са легализирани платените услуги с определен характер. Този факт редовно става обект на шеги от най-различни видове.

Не всички обаче знаят, че до 2011 г. представителите на "най-старата професия" в Ниската земя плащаха данъци като всички останали, а не индивидуални. И тогава държавата реши да се заеме и с този бизнес.

Сега данъчната ставка отчита спецификата на бизнеса, тя е диференцирана и може да варира от 500 до 2000 евро на месец.

Данък върху кучетата

В доста страни по света има данък за отглеждане на кучета.

Но самото съществуване на данъка не е толкова интересно, колкото начините за неговото изчисляване. Например, в Швеция размерът на плащането зависи от височината на кучето в холката, а в Норвегия - от дължината на кучето, без опашката.

Нищо чудно, че една от най-популярните породи в Швеция са дакелите.

Данък за отдих и развлечения

В Индия билетите за развлечения и спортни събития включват задължителен данък. Ако искате да се забавлявате - попълнете държавната хазна!

Преди три години данъкът можеше да бъде до 110% от цената на билета, но от 2017 г. той е приведен в по-нормален размер. Сега максималната сума за събиране е не повече от 28% от билета./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448