Задържаният за тероризъм в Бургас е шампион по борба

Крими 01.07.2020 18:58 Снимка: ДНЕС+

Задържаният за тероризъм в Бургас е шампион по борба

21-годишният Мохамед Абдулкадер е задържан в Бургас при акция на ГДБОП срещу лица, извършващи терористична дейност. Той е юношески шампион по борба, учил в спортното училище в морския град, съобщава БТВ. Според обвинението младият мъж още от 2017 г. се занимава с тероризъм.

Мохамед Абдулкадер е обвинен в престъпление срещу България и срещу друга държава, съобщава „24 часа“.

„Той беше шокиран, не очакваше толкова тежко обвинение“, коментира служебният адвокат Веселина Василева.

Момчето отрича да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Допускал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали от там.

В социалните мрежи се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

„В девети клас мисля, че напусна спортното училище, прекъсна, отиде си в Сирия с баща си. Каза, че заминава при баща си и това е. Каза,че отива да работи .Това му бяха думите. Добро момче. Не мога да кажа лошо за него. Три пъти е шампион на България. Постоянно взимаше медали от държавни първенства. Не е имал такива изблици да е замесен в терористични атаки“, разказа треньорът Николай Дачев.

Заедно с него на разпит днес са извикани още няколко момчета от спортния клуб по борба „Бургас“, пише още „24 часа“.

Мохамед Абдулкадер ще бъде конвоиран в София, където спецсъдът ще определи мярката му за неотклонение./БТВ

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.16676
RON RON 10 4.04557
TRY TRY 10 2.34763
USD USD 1 1.64993