Трима полицаи от Сливо поле са арестувани за множество подкупи на пътя

Крими 08.01.2021 14:10 Снимка: ДНЕС+

Трима полицаи от Сливо поле са арестувани за множество подкупи на пътя

При съвместна акция на Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са арестувани трима полицейски служители на районното управление в Сливо поле до Русе. Те са обвинени във вземане на подкупи от шофьори и са задържани за срок до 72 часа, съобщават от прокуратурата.

Участниците в акцията са нарушавали правилата на пътя, били спирани, а колегите им искали пари, за да не ги глобят, без да знаят, че са от „Вътрешна сигурност“.

На 06.01.2021 г. срещу 7.01.2021 г. на пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле двама полицейски служители осъществявали пътен контрол. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил, но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си.

Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях.

Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от автоконтрольори от РУ-Сливо поле.

На тримата задържани полицаи са повдигнати обвинения съответно за 12, за 5 и за 9 взети подкупа.

Извършени са общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.

Разследването се провежда от екип от следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе и се наблюдава от екип от прокурори в ОП-Русе.

Предстоят разпити на още свидетели и назначаване на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми.

За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба - до 20 хиляди лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. 

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525