Смърт на пътя с поне 30 км/ч над позволената скорост да е умишлено убийство, искат майки на загинали

Крими 21.09.2023 13:53 Снимка: ДНЕС+

Смърт на пътя с поне 30 км/ч над позволената скорост да е умишлено убийство, искат майки на загинали

Депутати им отказвали срещи, прие ги временният главен прокурор Борислав Сарафов

Като умишлено убийство да се третира причинена с висока скорост смърт на пътя. Това поискаха при поредната си среща с временния главен прокурор Борислав Сарафов майки на починали в катастрофи деца.

В момента евентуален умисъл се търси на водачи, карали пияни или дрогирани. Майките настояват при превишаване с над 30 км/ч на максимално позволената скорост законът да предвижда същото обвинение и наказание. Подобни идеи бяха обсъждани и в това Народно събрание, но в крайна сметка не бяха приети. Предложението бе това да важи за катастрофи с превишение от над 50 км/ч на скоростта.

“Прокуратурата на Република България проявява нулева толерантност към всички шофьори, употребили алкохол и наркотици и причинили тежки пътнотранспортни произшествия със смъртни случаи. Ще бъдем абсолютно непримирими към тези престъпления”, обърна се към майките Сарафов.

Той ги увери, че при всеки случай на пиян или дрогиран, убил на пътя, обвинението ще е за умисъл. Главният прокурор изрази съпричастността си към скръбта на роднините и потвърди ангажимента на прокуратурата за превенция на пътния травматизъм и подкрепа за законодателни изменения, които да намалят тежките произшествия. Той подчерта, че прокуратурата подкрепя и всички инициативи, за подобряване обучението на младите шофьори.

Проблемите с бавните експертизи също бяха обсъдени по време на срещата. Там бе дискутирана и новата мярка за отнемане на коли на каращите с над 1,2 промила алкохол в кръвта, както и на дрогираните водачи. И.ф. главен прокурор припомни издадените от него преди дни методически указания до прокурорите в цялата страна за тези случаи. Те се отнасят до своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за превозните средства. Има и инструкции към прокурорите за обезпечаване на отнемането на колите и на наказанието глоба в тяхната левова равностойност, ако шофьорът не е собственик на автомобила.

Ясен Бозуков, баща на 23-годишния Йордан от Хасково, повтори това, което други като него след всяка среща с представители на институциите казват -

“Тук сме, заради вашите деца. Нашите вече ги няма”. Посочи, че много хора си задавали въпроса какво правят и защо обикалят ведомствата. “Обикаляме и заради тях, защото гледайки това, което ние преживяхме, гледайки вечерта, аз казвам на съпругата си: Сега поставяш ли се на тяхно място отново, на родителите на Филип, на Явор, на всичките деца, защото ние сме го преживяла и само който го е преживял, знае какво е”, каза Бозуков. “Казахме това, което всеки път казваме, че когато се качиш пиян, дрогиран и настъпват газта докрай, това е умишлено убийство, а не причиняване на смърт, че трябва да се криминализира отказът от първия тест за алкохол”, описа срещата Петя Иванова. В момента наказателна отговорност се предвижда за втори отказ от тест, при първия се налага само глоба. Иванова подчерта, че каквито и предложения да има, те трябва да бъдат обнародвани и приети в заседателната зала при депутатите. Обясни, че народните представители категорично отказват да се срещнат с почернените семейства. “Тази експертна среща, за която се борим, категорично отказват да я направят”, отбеляза тя.

Радка Петкова отправи покана към всички лидери на парламентарни групи да се срещнат с тях. “Много ви молим, вие също имате деца, вие също сте родители. Нека децата, живите, да останат живи. Нямаме повече деца за убиване”, призова тя и уточни, че 10 месеца няма автотехническа експертиза по делото за смъртта на нейн близък. Жената добави, че Сарафов ѝ е обещал съдействие.

Родителите на убити деца отбелязаха, че сами са поискали да се увеличи заплащането на експертите, за да се появят млади кадри, а не да чакат години за тях.

В срещата участваха и заместник главният прокурор Мария Павлова и завеждащият отдел “Аналитичен” във ВКП Николай Георгиев. Домакин бе Сарафов, а инициативата за срещата бе на семействата на жертвите. Това е тяхна втора среща с временния главен прокурор. Тази година те бяха и 3 пъти при отстранения от поста Иван Гешев. Срещнаха се и с Иван Демерджиев и наследника му на поста Калин Стоянов. Именно при него присъстваха и депутати от различни парламентарни групи. Те поеха ангажимент за законодателни промени, които да бъдат изготвени и приети максимално бързо. Сред тях попадаше и въвеждане на срочност за изготвянето на експертизите по делата със загинали след катастрофи.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095