Сарафов: Прокурори, разследващи Нотариуса, са получили заплахи за живота

Крими 13.02.2024 12:40 Снимка: ДНЕС+

Сарафов: Прокурори, разследващи Нотариуса, са получили заплахи за живота

Борислав Сарафов:  Нямам информация за магистрати, посещавали частни клубове

В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП, са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата. Това съобщи главният прокурор Борислав Сарафов пред ВСС. Той изпраща доклада на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита. Славов също присъства на заседанието. 

Според Сарафов заплахите били по някакъв начин свързани с разследването.

 На заседанието са осем от членовете на Съдийската колегия. Отсъстват Боян Магдалинчев Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, шефът на ВАС Георги Чолаков.  В началото стана ясно, че всичките са в отпуск. Така заседанието е на ръба на кворума.

Съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е била заплашвана от Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, също присъства на заседанието, както и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. 

Шефката на ВКС Галина Захорова попита Сарафов какво може да каже за частните клубове.

Той обясни, че с цел изясняване на ситуацията около тях още на 6 февруари наредил на дирекция "Информационно обслужване" в прокуратурата да направи справка  за преписките срещу Божанов. До края на месеца трябвало да се направи обобщена информация кои са прекратени и кои може да бъдат възстановени. Също така започнала ревизия на Софийската районна прокуратура.  Това можело да се направи в рамките на неговата компетентност.

Сарафов обясни, че не бил запознат с досъдебното производство в СГП, което разследва престъпната схема на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се позова и на конституцията, която не му позволява да се интересува от делото.

"Разбирам, че в настоящия момент не разполагате с информация за честни клубове, магистратско влияние, за съмнителни контакти между съдии и лица с тежки репутационни щети", попита Галина  Захарова. 

"Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС.  Всяко едно име, което бих споменал, ще почива на слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици", каза Сарафов. Той уточни, че познава съдия Цветко Лазаров от повече от 20 години. Това е един от  съдиите, върху които е упражнен натиск.

 Атанаска Дишева спомена за десетки разрешения  за СРС-та спрямо магистрати, но нямало данни за образувани досъдебни производства. 

На Сарафов му бил познат само последният случай на съдията от Окръжен съд-Търговище. Той каза, че това е способ, който се използва в разследването и ставало само със санкция на съответния съд.

"Естествено, че злоупотреба не бива да се допуска, но това е нормален способ за събиране на доказателства. Не бива да се злоупотребява, но тази злоупотреба не бива да е не само по отношение на магистратите, но и на всеки гражданин", наблегна Сарафов.

"От 2018 до 2022-а има над 150 разрешения за СРС по отношение на магистрати, данните са предоставени на ВСС от съдия Цариградска. 150 магистрати за период от четири години са  подслушвани, следени, твърде вероятно и в служебни помещения", наблегна Дишева.

"Не съм подготвен за отговор, защото не знаех, че ще ми бъде зададен. Ако желаете с вас предварително ще обсъдим всяко мое явяване пред ВСС, за да се подготвя. Няма как да извадя от джоба си подобна информация", отговори Сарафов.

Дишева, която е най-активна във въпросите,  го попита дали смята, че трябва да бъде извършена проверка дали са били подслушвани магистрати през последните няколко години и какво се е случило.

Тя попита и дали се прави проверка на клуба за магистрати на Божанов. Според Сарафов клубът вероятно е обект на разследването в СГП. 

Главният прокурор не провежда нито едно разследване, колегите, които застават с имената си и получават заплахи, са го включили в разследването, отговори Сарафов. 

Дишева го критикува, че не дава нито един конкретен отговор и го обяснява с функциите на главния прокурор.  

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945