Съмнително приложение: Баща получи 500 лв. сметка за телефона на сина си

Крими 19.06.2020 10:28 Снимка: БТВ

Съмнително приложение: Баща получи 500 лв. сметка за телефона на сина си

Мобилно приложение за деца препраща съобщения към секс телефон с добавена стойност.

Баща получи 500 лв. сметка за телефона на своя син, въпреки че мобилното устройство има защити за родителски контрол. Свилен Делчев е баща на 9-годишно момче. Детето има смартфон с всички родителски защити и няма как да гледа сайтове за възрастни, нито да сваля приложения без родителско одобрение.

Този месец бащата получава шокиращата сметка от 500 лв.  „Разбрах, че има някакъв проблем, когато видях фактурата и видях подробната разпечатка. Установих, че има страшно много натрупани есемеси с услуга с добавена стойност. Такъв есемес от телефона на детето не е изпращан“, разказа бащата.

Но приложението може да изпраща без видима следа – става ясно едва като получим фактурата. Свилен се свързва се с мобилния оператор, но получава отказ за среща с експерт за изясняване на случая.

Негови близки специалисти установяват, че вероятната измама идва от приложение, което силно наподобява иконка на популярна футболна електронна игра – т.нар „мирър“ или огледален образ на оригиналната игра.

Делчев пуска жалба в полицията за измама. Изключил е телефона на детето, но се опасява, че есемесите ще продължават да се генерират. „Сигнализирайки в социалните мрежи, страшно много родители се свързаха с мен, че са пострадали по същия начин“, сподели той.

От полицията потвърдиха, че работят по случая. Но е твърде рано да се каже има ли и каква е измамата. От мобилния оператор засега отказват коментар. /БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448