Съдът остави в ареста обвинените за подкуп трима полицаи

Крими 10.01.2021 09:43 Снимка: ДНЕС+

Съдът остави в ареста обвинените за подкуп трима полицаи

Окръжният съд в Русе днес остави за постоянно в ареста обвинените за подкуп трима полицаи от районното управление в град Сливо поле. Мерките им за неотклонение бяха гледани този следобед в три отделни заседания, предаде БНР.

По думите на Борислав Българинов, адвокат на единия от задържаните, прокуратурата не е трябвало да обявява предварително някои данни от разследването. Защитниците обясниха, че ще обжалват пред Великотърновския апелативен съд.

За престъплението законът предвижда от три до 10 години затвор, глоба - до 20 000 лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Припомняме, че на 6 януари на пътя Силистра-Русе двама полицаи хванали шофьор в нарушение, но вместо да му съставят акт, те му поискали 30 лева, която задържали за себе си. Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях.

Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от автоконтрольори от РУ-Сливо поле. По време на дежурство те вземали подкупи от водачи на МПС, които били спирани за проверка.

Тримата задържани са Б.Б., на 44 г., командир на отделение в Група "Охранителна полиция" в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе, обвиняем за 12 подкупа; Н.А., на 41 г., младши автоконтрольор в Група "Охранителна полиция" в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе - за 5 подкупа и Е.М,. на 41 г., младши автоконтрольор в Група "Охранителна полиция" в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе - за 9 подкупа.

Извършени са общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027