Разбиха мрежа за трафик с цел проституция, момичета работили за 100 лева

Крими 17.12.2023 15:20 Снимка: ДНЕС+

Разбиха мрежа за трафик с цел проституция, момичета работили за 100 лева

Разбиха мрежа за трафик на момичета с цел проституция. Те са работили в столични клубове, а цената им е била 100лв. Групата се е занимавала с набиране, склоняване и предоставяне на сексуални услуги и трафик на хора. По време на разследването са установени и жертви.

„Само 1 % от жертвите се спасяват , тоест много малка част стигат до нас. Но тенденцията, която наблюдаваме на горещата линия, тук говорим за български граждани, е , че все повече се увеличават случаите, с които работим и все повече жертви са мъже", обясни пред NOVA Диана Китова, мениджър на гореща линия за жертви на трафик

Преди мъжете не са се осмелявали да подават сигнали.

„Ако преди говорихме за трафик на жени, вече говорим за трафик на хора. И това е едно много динамично явление. Трафикът на хора непрекъснато се променя. Променят се целевите групи, променят се методите на вербуване, променят се държавите, към които са трафицирани хората", коментира Надя Кожухарова, координатор по програми за трафика на хора към „ Асоциация Анимус".

Тя допълни и, че целите на експлоатация се разширяват все повече и повече.

„Преди имахме трафик само с цел сексуална експлоатация , сега вече говорим в голяма степен за трафик с цел трудова експлоатация, продажба на бебета, продажба на органи, принудителен брак", допълни Надя Кожухарова.

Много често жертвите не се припознават като жертви. Често са в емоционална връзка с трафиканта си и са на разположение на този човек. Те са подлъгани, насилвани, принуждавани и заплашвани и нямат смелост да подадат сигнал.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612