Прокуратурата протестира „паричната гаранция“ на Пламен Бобоков

Крими 25.06.2020 09:29 Снимка: ДНЕС+

Прокуратурата протестира „паричната гаранция“ на Пламен Бобоков

Спецпрокуратурата протестира мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков. В момента той е свободен срещу платена парична гаранция от 1 млн. лв.

Братя Бобокови се сдобиха с обвинения покрай аферата с италианския боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, като част от организирана престъпна група за фиктивен износ на отпадъци.

По време на разследването на аферата с боклука, разследващите се натъкнали на скандални кореспонденции на бизнесмена. Първата серия разговори, която беше огласена от държавното обвинение, се отнасяше за чатове между Бобоков и секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента с бизнесмена по делото за либийския танкер „Бадр“. От тях стана ясно, че съдебно решение по казуса било изпратено от „Prezident-Pl. Uzunov”, още преди да бъде подписано от съдията докладчик. В последствие стана ясно, че кореспонденцията по казуса е продължила дълго и започнала с постъпването на делото във ВАС.

В друга порция чатове, които държавното обвинение показа, пък се разменят справки за конкретни лица. Първият случай се отнася до искане на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Третият случай се отнася до комуникация, в която се иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство.

Вчера бяха публично показани още по-скандални доказателства по линия на новото разследване. От комуникацията помежду им става ясно, че Бобоков е посочил двама дипломати, които да бъдат назначени за посланици. Впоследствие изглежда той е бил послушан, защото неговите предложения заминават на мисии зад граница – Румен Петров ръководи мисията в Алжир, а Жоро Кираджиев замина за Нигерия. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448