ВАС проверява чата на Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Крими 22.06.2020 12:19 Снимка: ДНЕС+

ВАС проверява чата на Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Председателят на Върховния административен съд разпореди вътрешна проверка по случая с разпространената от Прокуратурата информация за комуникация между лице, обозначено като "Prezident-Pl. Uzunov", и Пламен Бобоков.

Целта е да се установят всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС.

Припомяме, в петък бе съобщено, че е арестуван секретарят по правни въпроси на президента Румен Радев - Пламен Узунов. Вероятната причината за задържането му са разменените съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков, за които прокуратурата съобщи по-рано същия ден.

От приложените от държавното обвинение снимки на чатове между двамата става ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр" и то много преди то официално да бъде публикувано. Танкерът "БАДР" бе задържан на бургаското пристанище от края на 2017 г. Това стана заради спор за финансови задължения между българско търговско дружество и либийска компания, която е собственост на либийската държава. Самият танкер "БАДР" бе преименуван след смяната на собствеността на "БДИН".

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България. Преди три години името му и по-точно една негова снимка бе в основата на скандал, в който от ГЕРБ поискаха оставката му. Снимката е на Узунов, който е облечен като Хитлер. Узунова тогава заяви, че е от новогодишно парти и е карнавална./tribune.bg

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066