Прокуратурата официално разследва ЮЗУ "Неофит Рилски" за длъжностни престъпления

Крими 19.03.2024 14:50 Снимка: ДНЕС+

Прокуратурата официално разследва ЮЗУ "Неофит Рилски" за длъжностни престъпления

След проверка за корупционни практики в учебното заведение

Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления по чл. 282, ал. 1 от НК. Решението идва след проверка на наблюдаващия прокурор по повод публикации в медии относно корупционни практики в учебното заведение.

От една страна е законният повод за образуване на досъдебното производство, а именно - съобщение от компетентен орган за престъпление от общ характер. От друга страна са достатъчно данни, съдържащите се в материалите по преписката - доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние.

В периода 2015-2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет "Неофит Рилски" били нарушени и/или не изпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици, посочват от държавното обвинение.

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР - гр. Благоевград. Дадени са подробни указания за изпълнение.

Скандълт в ЮЗУ избухна в края на миналата година след сигнали за фалшифициране на подписи за неположени изпити, фалшифициране на документи и прочие беше подаден от историка доц. Стефан Дечев, който 12 години е бил преподавател в катедра История в ЮЗУ. Той съобщи за осем случаи, в които подписът му под оценки на студенти, които никога не е писал, е подправян. Последва проверка по случая от Министерства на образованието и науката, която откри 138 нарушения в Правно-историческия факултет на висшието училище и постави под въпрос дори дипломите на завършили специалността "Право" студенти.

Ректорът и бивш декан на факултета проф. Николай Марин отхвърля обвиненията за корупционни практики във висшето училище. Няма фалшиви дипломи на студенти, завършили спеициалността "Право" в съкратени срокове и с признаване на положени изпити в други специалности, категоричен е той.

Той твърди, че не е допуснато нито едно от констатираните от МОН нарушения. Относно предсрочно завършилите, Марин обяснява, че сливането на годините е уредено в закон от 2022 година, но дотогава това не е било забранено. 

"В България е невъзможно да се издаде фалшива диплома. Защо? Защото има регистър на действащите и прекъснали студенти. Този регистър се поддържа ежегодно. Той е в МОН. Ако е имало най-малко нарушение, защо МОН издаде холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти. 10 от тях са отстранени, 13 предстои да се дипломира", казва проф. Николай Марин. 

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194