Прокуратурата e поискала арест за Прокопиев и двама ексминистри

Крими 21.06.2020 08:09 Снимка: ДНЕС+

Прокуратурата e поискала арест за Прокопиев и двама ексминистри

Прокуратурата е поискала арест за Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и още трима, пише "Монитор".  Това е станало в края на заключителната пледоария по делото ЕВН.

Прокуратурата поиска да бъдат осъдени на около средния размер за престъпленията, в които са обвинени. Продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в дружествата "ЕВН" бе извършена през 2011 г.

Подсъдими по делото са бившите министри на финансите и икономиката в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души от фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Процесът срещу шестимата върви по същество от началото на миналата година.

Според прокуратурата хазната е загубила от сделките 21 млн. лв.

Шест часа прокурорите по делото за ЕВН изброяваха доказателства за вината на подсъдимите. Проследяването на историята започна от 11 март 2003 г., когато МС е приел стратегия за приватизацията на електроразпределителните дружества. На 29 октомври 2004 г бил сключен договор с ЕВН Австрия за продажба на 67 процента от държавните акции в ЕРП-та за 271 млн.лв.

През март 2010 г започнала подготовката и за приватизацията на остатъчните 33 процента. В показанията си свидетелят, синдикалиста Димитър Манолов, казва:

"Предложението за ЕВН беше лично на Прокопиев. Аз исках пазарът да определи цената на акциите. Тогава не знаех, че неговата "Булброкърс" ще е посредник на сделката и че ще продава на мажоритарния собственик ЕВН, научих го години по-късно. Опасенията ми се сбъднаха - цената не е била определена по честен начин. Дълги години имаше твърдения за силно влияние на Прокопиев на борсата."

Според думите на свидетеля - Прокопиев и финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков замислили процедурните хватки за продажбата.

По отношение на бившия енергиен министър Трайчо Трайков от държавното обвинение посочиха, че изпратил писмо до Агенцията за приватизация, в което посочил механизма - публично предлагане на акциите на борсата чрез инвестиционен посредник. Събрани са свидетелски показания как Дянков хвалел компетенциите на "Булброкърс" в тази област, и казвал, че има доверие на Прокопиев.

Тогавашният шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък свидетелства как Дянков му казал агенцията да не подготвя оценка на акциите за продажба, защото това ще направи "Булброкърс", било много опитно. Караниколов каза още, че Дянков заявил, че вече бил говорил с Прокопиев дружеството да е инвестиционен посредник, имал му доверие. Прокуратурата проследи как са били проведени борсовите сделки чрез остарялата руска система РТС на борсата, а не на действащата немска платформа.

"Булброкърс" освен че участвал в оценката на акциите, но и бил на едновременно посредник и на Агенцията за приватизация, и на купувача на акциите - мажоритарния собственик на ЕВН.

От държавното обвинение обясниха, че искат промяна на мярката за неотклонение на всички подсъдими в "задържане под стража" с мотива, че могат да се укрият. "Всички имат значителни финансови ресурси, особено Прокопиев. Той сам разказа пред съда, че от юли 2010 до юли 2013 г. е живял със семейството си в Сингапур заради заплаха за сигурността", казаха от прокуратурата.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448