Обвиненият за шпионаж полковник Петър Петров остава в ареста

Крими 26.03.2021 14:31 Снимка: ДНЕС+

Обвиненият за шпионаж полковник Петър Петров остава в ареста

Днес прокуратурата представи и три нови тома с доказателства

Полковник Петър Петров, който е обвинен в шпионаж, остава в ареста. Военният апелативен съд потвърди решението на първата инстанция да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Решението не подлежи на обжалване.

Заместник-началникът на бюджетната дирекция в Министерство на отбраната полк. Петър Петров е един от замесените в така наречения шпионски скандал, при който стана ясно, че група е изнасяла класифицирана информация, представляваща държавна тайна, към Русия. 

Днес прокуратурата представи и три нови тома с доказателствен материал по разследването. До момента то е събрано в 44 тома. Според прокурор Стоян Лазаров с тях се подкрепя обвинителната теза, пише „24 часа“.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства срещу т.н. Резидент - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговия бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната - полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

„Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионство. Предметът на престъплението е информация, представляваща държавна тайна. И към настоящия момент не е ясно какво представлява тази информация, която прокуратурата претендира, че е събирана от нашия подзащитен“, коментира адв. Петър Петков, защитник на обвиняемия.

Днес съдът разглежда мерките за неотклонение на всеки от тях по отделно./24 часа

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893