Обвиненият в тероризъм бургазлия Мохамед Абдулкадер отива на съд

Крими 21.02.2021 09:39 Снимка: ДНЕС+

Обвиненият в тероризъм бургазлия Мохамед Абдулкадер отива на съд

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм бургазлията с българо-сирийско гражданство Мохамед Абдулкадер, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Абдулкадер е предаден на съд за това, че за времето от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление, пет пъти е напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция. Според обвинението там той е извършил убийства и създавал страх в населението.

Той беше задържан на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им бяха установени снимки и видеоматериали, на които Мохамед Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма той е бил привлечен от своя баща - сириец, който ръководил бойна група в ислямистката групировка "Фикрат ал - Султан Мурад", а от средата на 2019 г. станал командир в "Джабхат ал - Шамия" (или Фронт Шам) - групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

"Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката "Джабхат ал - Шамия", действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) - т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата", съобщават от прокуратурата.

Снимките и видеоклиповете, на които Мохамед Абдулкадер запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи.

Към момента обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832