Непълнолетният убиец от с. Искра остава в ареста за постоянно

Крими 13.08.2020 12:46 Снимка: ДНЕС+

Непълнолетният убиец от с. Искра остава в ареста за постоянно

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение ”Задържане под стража” на петнайсетгодишния Алиджа Капанджиев от ситовското село Искра.

Припомняме, че късно вечерта на 7 срещу 8 август момчето намушква 56-годишния си съселянин Джамал Хасан, който по-късно е починал в линейката на път към болницата.

Двамата седнали да „полеят” първата пенсия на Джамал. Алиджа му поискал пари, но получил отказ. Това вероятно го е ядосало и в отговор нанася две порезни рани с нож, които обаче се оказват смъртоносни. След това напуска къщата на Джамал.

Благодарение работата на оперативните работници укрилият се извършител е намерен, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Ивелин Чафаланов.

След като е било установено, че той е непълнолетен делото е възложено на следовател от Окръжна следствена служба. Така разпорежда НПК, поясни Чафаланов. По никакъв начин не са му били нарушени правата, допълни той.

Още на следващия ден му е взета мярка за неотклонение 72 часа и е бил привлечен за извършено престъпление по чл. 115 – убийство. Това е тежко умишлено престъпление, като закона предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

След като е непълнолетен обаче има редукция на наказанието - лишаване от свобода до пет години. Но това ще бъде приложено от съда, при евентуална присъда.

Малко преди изтичане на 72-часовата мярка съдът налага постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

От прокуратурата заявиха, че предстои извършването на още следствени действия. Много от свидетелите са били разпитани пред съдия. Имало е и очевидци на станалото веднага след престъплението. Пострадалият, който е починал следствие на раните все още е бил жив. Намерено е било и оръжието на убийството.

Извършените в рамките на 2-3 дни следствени действия са в подкрепа на обвинението, поясни говорителят на Окръжна прокуратура.

15-годишният Капанджиев също е бил разпитан пред съдия. Очаква се назначаването и на няколко експертизи. По време на разпита е бил назначен преводач от турски, тъй като момчето е заявило, че не всичко разбира. Има и служебен защитник.

Окръжният прокурор Теодор Желев съобщи, че една от експертизите ще е за установяване на психическа пригодност да носи наказателна отговорност. Дали е разбирал постъпките си и можел ли е да ръководи действията си.

Разследването ще установи и дали убийството е умишлено или не.

Важно обстоятелство обаче за съда, наложил постоянна мярка за неотклонение е обстоятелството , че по предварителни данни момчето не е нанесло еднократен удар по отношение на пострадалото лице, което на този етап не би могло да се приеме като инцидент, освен това след осъществяване на деянието обвиняемият е направил опит да се укрие./24 часа

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286