На съд отива 45-годишен, причинил в катастрофа смъртта на майка си и свой приятел

Крими 11.06.2020 14:41 Снимка: ДНЕС+

На съд отива 45-годишен, причинил в катастрофа смъртта на майка си и свой приятел

Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт срещу 45-годишния Красимир П. за причиняване смъртта по непредпазливост на две лица в тежко пътнотранспортно произшествие  – престъпление по член 343, ал. 3, буква „б“ от Наказателния кодекс. Едната от загиналите пътнички е неговата майка, а другият  -  негов приятел.

Пътният инцидент станал близо до село Сава, община Дългопол, на 2 май миналата година. Подсъдимият решил да си купува автомобил от град Пловдив. Поканил родителите си и свой приятел да го придружат за огледа на бъдещата си кола.

Пътната настилка била с неравности, дупки и завои. По време на пътуването бащата на подсъдимия Красимир го предупредил за състоянието на пътната настилка и многото завои и настоял синът му да шофира по-бавно. На един от завоите Красимир се разминал с друга кола, чийто шофьор отчел, че автомобилът в насрещното движение се движи с необичайно висока скорост за състоянието на пътя.

Малко след село Цонево Красимир се разминал с друг водач. Заради високата скорост, с която управлявал, и опитите му да избегне неравностите и дупките по пътя той рязко свил волана. Колата подскочила и се завъртяла обратно на часовниковата стрелка. Красимир изгубил напълно управлението на автомобила, преминал в другото платно и се ударил се в мантинелата. От силния удар елементите на предпазното метално ограждение се откачили и колата му се плъзнала по ската, преобърнала се и завъртяла няколко пъти по хоризонталната си ос. 

При преобръщанията от автомобила изпаднали 65-годишната майка на подсъдимия и приятелят му, които пътували на задната седалка. Жената починала на място, а 19-годишният пътник бил откаран в болницата, където починал.

Причината за настъпване на тежкото пътнотранспортно произшествие с две жертви според автотехническата експертиза по делото е многокомпонентна, като включва освен несъобразената с пътя скорост от около 75 км в час, и състоянието на пътя и крайпътните съоръжения. При по-ниска скорост обаче това е можело да бъде избегнато.

В стажа си като шофьор подсъдимият водач има 3 наказателни постановления назад във времето. Той притежава шофьорска книжка от май 1993 год. Последно е бил глобяван с фиш през 2016 г. По време на пътния инцидент не е шофирал под въздействието на алкохол и наркотици. 

Предстои делото срещу 45-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448