МВР задържа 56 души при акцията срещу разпространение на наркотици

Крими 07.12.2022 12:24 Снимка: ДНЕС+

МВР задържа 56 души при акцията срещу разпространение на наркотици

В полицейската операция "Бяло" към момента има задържани 56 лица, в която участват активно над 3 000 служители на полицията, Жандармерията, като включително има и служители на Гранична полиция. Проверяват се над 150 обекта (търговски обекти, частни адреси, заведения), като до момента са установени престъпления за притежание, разпространение или управление на моторни превозни средства под въздействието на наркотици.

Подробности за полицейската операция дадоха служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров на съвместен брифинг в Министерски съвет.

Полицията е задържала както криминално проявени лица, така и такива, които контролните органи тепърва установяват.

Полицейската операция продължава и в следващите дни. По отношение на училищата и разпространението на наркотични вещества около тях, МВР има доклади от всички ОДМВР-та какви мерки са предприети. Докладите се анализират и когато са готови вътрешното ведомство щяло да запознае медиите с тях. Предвиждат се и още много други акции, като силовото ведомство ще предостави резултати в следващите дни по тях.

Демерджиев обясни, че мащабната акция тече на територията на цялата страна от днес, а целта е противодействие на организираните престъпни групи за разпространение на наркотици и всякакъв вид престъпления по тази линия. Акцията протича в много добро взаимодействие по места със структурата на прокуратурата и за Демерджиев подобен род взаимодействие е добър знак по отношение на такъв тип престъпления, срещу които не трябва да има толерантност. Вътрешният министър вярва, че може да се намерят и други подобни сфери, в които МВР и прокуратурата да бъдат на едно мнение, че незабавно, категорично и ясно трябва да се противодейства.

Демерджиев подчерта, че МВР прави ясен и категоричен знак, че държавата няма да толерира използването на наркотични вещества на територията на България. Операции и акции на полицията ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици спадне рязко.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648